Cum se „luptă” la noi cu corupția, achitându-i pe cei care cer ilegal bani de la pacienți sau despre (in)justiția noastră

Natalia Scobioala
11/07/2016
Foto: Natalia Scobioală

La finele lunii iunie a anului trecut toată presa era revoltată de un video apărut pe Curaj.TV filmat de o mămică curajoasă, care a mers la Tatiana Pasicovschi șefa secției toxicologie de la Centrul Mamei și Copilului și și-a cerut banii înapoi plătiți cu câteva zile înainte pentru plasma pentru fetița ei în vârstă de 8 ani. Procedura este gratuită, dar medicii cer bani pentru aceasta.

Cum e sloganul „Moldova  contra corupției” sau cum se laudă ai noștri prin parlament? De fapt, este încă o constatare cum se „luptă” la noi cu corupția, achitându-i pe cei care cer ilegal bani de la pacienți.

Am bătut gura un an pe marginea acestui caz, din ziua în care am aflat de caz și pănă cum câteva zile, când am citit sentința. Am înțeles că poți să ai zeci de probe și video, și foto și de care vrei, oricum ele de fapt nu sunt probe, iar tu ca pacient te mai poți trezi peste noapte cu diagnoza de „inadecvat și agitat''. Asta e o încurajare mult mai mare pentru medicii care cer bani pentru serviciile care de fapt sunt gratuite, oricum nu vor fi pedepsiți chiar și dacă ai norocul să ai la tine o cameră și să înregistrezi totul. Oare cum se rezolvă situațiile de mită când nu ai filmat nimic, înregistrat? Important e să ai martori care te vor face „inadecvat'”.
Nu vă mai plângeți de corupție, nu o să vă creadă nimeni, sunteți niște provocatori. Acum tu dacă ai posibilitatea să pleci din țara asta, pleacă, degrabă lucrurile nu se vor schimba în bine.

Cu asta voi începe indignarea mea și pe scurt voi povesti cum a început totul și de ce sunt dezamăgită de justiția noastră care încă o dată mi-a confirmat că nu lucrează și nici măcar nu se implică, iar CNA-ul mimează că face ceva.

Anul trecut, în luna iunie, Tatiana, colega mea venise la lucru plângând și povestind că a dat ultimii bani din casă pentru niște proceduri fețiței ei de 8 ani, plasmă în sânge. I se cerea câte 550 de lei pentru o precedură de plasmă, iar copilul avea nevoie de 3-4 proceduri. Mi-am amintit că la CMC tratamentul pentru copii de până la 18 ani este asigurat ( ar trebui să fie gratuit, dar din păcate nu prea e) nemaivorbind de sângele donat de alți oameni. Pentru a fi sigură, am sunat la linia verde a Ministerului Sănătății să mă informez mai exact. „Fetelor, nu plătiți nimic, de ce dați bani. Dacă nu știți, întrebați”. Acesta a fost răspunsul primit.  Imediat am telefonat la CNA. Am povestit pe scurt situația, după care cei de acolo mi-au spus că trebuia să filmăm când cere bani și că altfel cum am demonstra. Bun, mi-am zis. Tatiana fiind alături de mine a vorbit și ea cu cei de la CNA. Nu prea ne-a ajutat cu nimic informația primită de la ei și nici de mare folos nu au fost. De asta am hotărât amândouă să facem ceva.

A doua zi, cu telefonul în mână cu curajul în suflet, Tatiana a mers la șefa secției să își ceară banii înapoi și să o întrebe „De ce a cerut bani pe proceduri gratuite?” Cum a fost vedeți și în video. Pănă aici parcă totul bine, medicul a recunoscut că a luat bani, a fost de acord să-i întoarcă, dar pentru asta să vină a doua zi să-i ia, pentru că la moment nu-i are. 

A doua zi banii erau puși într-o felicitare și lăsați pe masă la care mama a fost poftită să intre să-i ia. Acestea sun pozele făcute la aproximativ o oră, când a ajuns mama la serviciu. 

După ce apăruse în presă video/foto s-a autosesizat CNA-ul( pe baza imaginilor video!). Medicul a fost dat în judecată și procesul a durat exact un an.

Cu ce s-a terminat istoria? Hotărârea din 1 iulie 2016. Se achită Pasicovschi Tatiana Valerii  invinuită de comiterea infracțiunii prevăzută de articolul 256alin.(1) Cod Penal, pe motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.

Am rămas șocată să citesc în dosar că probele video și foto nici nu au figurat, deși CNA-ul spune clar că pe marginea lor s-a autosesizat și ele există și acum pe internet.  A fost menționat numele meu, cea care a publicat imaginile video cu acordul mamei care a filmat, dar nimeni nu s-a interesat ce legătură am eu.

O mulțime de neclarități sunt și zeci de întrebări mi-au apărut și mai trist, chiar cu probe, nu s-a făcut nimic.

1. Copia registrului serviciilor acordate în secţia de transfugie a plazmei, (trebuie să aibă fiecare procedură înregistrată, pentru darea de seamă la CNAM, costă bani plazma), copia HG că această procedură este gratuită;

2.În privinţa extorcării banilor este proba video, de ce CNA nu a anexat-o la dosar?

3.Proba de returnare a banilor (video, foto).

4. Ceilalți martori care au avut în vedere când au spus că mama e inadecvată și agitată?

5. O dată scrie în decizie că i-a pus banii pe masă Pasicovschi, mai jos scrie că i-a returnat un barbat banii punîndu-i în plic, unde e corect? Cine e bărbatul acesta, a fost interogat?

6. Instanța de judecată concluzionează că fapta primirii de către Pasicovschi Tatiana prin extorcare de la S.Tatiana a remunerației ilicite de 1100 lei, pentru efectuarea a două proceduri de transfuzie de plasmă nu a avut loc. Atunci de ce femeia a recunoscut că a luat bani, ba chiar a fost de acord să-i întoarcă a doua zi?

Oare un om căruia i se cere bani pentru tratament cum ar trebui să fie, bucuros, voios că a venit să dea ultimii bani din buzunar pentru că medicii nu se apucă să facă ceva până nu le bagi în buzunar.

Dragii noștri medici! Știm poate că aveți salariul mic, poate vă este greu și vouă și nu o duceți mai bine, poate mulți dintre voi trăiți la gazdă, poate munciți peste program și chiar dacă sunteți triști  ar trebui să zâmbiți fiecărui pacient, dar noi, cei care ne adresăm vouă, la fel o ducem greu. Mulți dintre noi închiriază o locuință, au salariu mizer, unii nici 2000 de lei pe lună, iar pe lângă asta ni se cer sume enorme la spital. Nu e vina noastră că trăim în această țară coruptă, care tot din vina noastră a ajuns așa, dar noi dacă am avea posibilitate, la sigur am merge la spitale și centre private, acolo unde avem parte de o atitudine bună și nicio secundă nu am apela la spitalele de stat și policlinici pentru a ne umili în ultimul hal.

Îmi pare rău că au de suferit și medicii buni pe care am vrea să-i păstrăm la noi în țară și să nu-i lăsăm să plece.

Revenind la video. Și-a bătut joc de această mamă până și sistemul nostru corupt, până în măduva oaselor. Oricât am încerca să schimbăm ceva, ni se taie aripile și suntem descurajați. Nu suntem auziți, nici văzuți, nici înțeleși.

Trăiască (in)justiția din Moldova sau cum acolo „Moldova contra corupției”!

 

 

Natalia Scobioala
2016-07-11 07:26:00

Comentarii