Votul uninominal. Studiu de caz – Găgăuzia

Ion Sturza
07/03/2017
Foto> miras.md

Găgăuzii au început a se stabili în Basarabia la începutul secolului XIX, fiind mereu loiali guvernelor centrale. Drept recompensă au primit un grad înalt de autonomie culturală, dar și multiple înlesniri . Au avut și spirit comunitar extraordinar. Au avut, căci se pare că nu-l mai au...

Ceea ce nu au reușit guvernele țariste, sovietice, democratice, voroniste a reușit Partidul Democrat, care exercită astăzi controlul total al Autonomiei. Cum a fost posibilă această „performanță” istorică?

Acum patru ani Găgăuzia a devenit un poligon de testare a tehnologiilor uninominalilor, în versiune moldovenească. Atunci, la alegerile în Adunarea Populară, cu un efort susținut logistic și financiar, a fost promovat un grup de „independenți” aleși pe sprinceană de PDM. Au urmat alegerile bașcanului. Tot PDM „și-a adjudecat la Moscova” (vorba unui consilier de la președinția rusă) meritul de a fi aleasă doamna Vlah. Ceva similar cu „alegerea” lui Dodon.

Numai că cei de la PDM sunt oameni cu experiență în business și știu rostul banului. Costurile foarte mari cu un vot obținut (vedeți cazul Lupu! pe unde o mai fi?) i-a făcut să schimbe tactica.

La ultimele alegri în Adunarea Populară nu s-a cheltuit mult. Localnicii au fost lăsați să aleagă „independenți”, după bunul lor plac. „Argumentele” au venit mai târziu. Unii aleși nu s-au lăsat rugați, tranzacționându-și imediat votul. Alții, mai nătărăi, au fost „convinși” cu scheletele din dulap, dosare, păcate...

Doamna bașcan Irina Vlah s-a trezit în fața faptului împlinit: cei pe care îi considera „ai ei”, majoritatea, sunt, de fapt, „democrați” deghizați în „independenți”. Singurul (!) democrat „pe față” Vladimir Cîssa din micuțul sat Bujac l-a înlocuit pe neașteptate pe Alexandr Tarnavski la șefia Adunării Populare. Acesta și-a adus aminte că nu cunoaște limba găgăuză... deși mulți îl consideră o persoană inteligentă și echilibrată.

Se pare că doamna Vlah, o persoană cu experiență politică, dar și respectată în autonomie, se confruntă, politic vorbind, cu o grupare bine organizată și extrem de virulentă. Sper să nu fie luată la pumni ca și fostul bașcan!

Cred că o minte (colectivă) sclintită de la Chișinău își dorește să controleze autonomia găgăuză prin metoda cecenă: ai lor contra la ai lor. E un joc cu focul, dar nu cred ca prietenii mei găgăuzi nu înțeleg asta.

Nu vreau să dau sfaturi ce sistem electoral este bun pentru Republica Moldova. Dar nici nu aș sta la „sfat cu poporul”. Toți vor dori „să-l aibă” pe deputat.

Personal pledez pentru sistemul actual. Trebuie să privim strategic, nu conjunctural, pe moment. Democrația reprezentativă se consolidează prin partide care, în cazul Moldovei, au nevoie de afirmare. Alternativa este „bazarul” politic, hățișul și corupția.

Un lucru este evident: aceste schimbări majore trebuie făcute prin consens larg la nivel politic. O decizie luată de un parlament (sau poate la ședința de luni) cu majorități formate prin corupere nu va avea legalitatea necesară!

Îmi permit și un sfat: lăsați Găgăuzia în pace! Pace la care ținem și ne mândrim de mai mult de 200 de ani! Nu vă luați și acest păcat pe capul vostru... Aveți destule..

Ion Sturza
2017-03-07 11:14:00

Comentarii