Să nu fim naivi!

Ion Sturza
04/07/2017
Foto: agora.md

Văd multă euforie, soră cu extazul la Chișinău …

Partenerii externi ai Moldovei îl abandonează pe Plahotniuc. Pun condiții dure. Finanțările nu vor veni... 

În realitate, lucrurile stau un pic altfel. Deși toți au spus-o fără echivoc, schimbarea sistemului electoral nu este oportună, se pare că așa numiții parteneri sunt gata, cu umilință, să înghită „gălușca otrăvită”. 

Republica Moldova pare fără alternative.
Problema fundamentală, rămâne poziția fermă antirusească a funcționarilor Departamentului de Stat, Comisiei Europene, și a unei părti considerabile a Parlamentului European. Ei nu văd Moldova, ei văd Rusia! Anume, funcționarii de rang înalt din cadrul Comisiei Europene (majoritatea proveniți din țările de Est) insistă ca asistența financiară să fie acordată fără precondiții.

Am fost mirat cum un șef de department important de la Comisie mustra unele țări membre importante, inclusiv Germania, țări care timid incercau să spună …„ok, Rusia, dar despre ce reforme interne vorbim, lupta cu oligarhia, corupția, respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția?”

Un rol important în acest lobby pro-Plahotniuc, căci nu putem vorbi de pro-Moldova, îl joacă pe față și parlamentarii români din câmpul tactic al Parlamentului European. Lucru care trezeste multe întrebări și suspiciuni.

Nu putem miza nici pe o poziție fermă a SUA. Haosul din Departamentul de Stat și Administrația americană nu contribuie la consolidarea unei poziții clare. Deși demarșul extrem de nepoliticos de la recepția cu ocazia zilei naționale a SUA nu a trecut neobservat. Așa că, Dl. Plahotniuc, care trebuie să recunoaștem nu acceptă presiunea, opoziția sau opiniile în contradictoriu, va merge, cum spun rușii „во-банк” (la cacealma). El știe foarte bine că poate să mai întindă coarda, ca de dragul jocului geopolitic, occidentul nu se va opune vehement și lucrurile pot să continue „business as usual”.

În plus, sperietoarea cu Dodon funcționează perfect, el jucând tot mai mult un rol de „idiot util” pentru Plahotniuc.
Opoziția pare a fi tratată cu multe rezerve, lucru care nu trebuie să ne mire, pare fragilă și inconsecventă. O revenire pe Bâc nu ar strica nimănui.

Recent, un excepțional lider de opinie la nivel mondial, numele căruia prefer să nu-l fac cunoscut pentru a nu intimida anumite persoane, mi-a descris Moldova ca pe un cvasistat mafiotic in care se menține aparent o fațadă a democrației, dar în care oligarhii conducători folosesc controlul mijloacelor de informare, sistemul judecătoresc, și alte instrumente de influență pentru a-și consolida puterea. Puține aspecte mai pot fi adăugate la acesta înșiruire.

P.S. Personal, am crezut în rațiunea, dacă nu în bunul-simț al puterii de la Chișinău. Se pare că am greșit. Nu este o scuză, dar regret unele comentarii și opinii optimiste din trecut. Ei nu au nici rațiune și nici bun-simț.

Ion Sturza
2017-07-04 16:25:00

Comentarii