Să cădem pe spate de umilință

Ion Sturza
30/09/2020

Anunțul președintelui Putin că Federația Rusă va acorda un ajutor umanitar agricultorilor moldoveni în valoare de 5 milioane de euro (500 de milioane de ruble) i-a făcut pe mulți să leșine de emoții. Adevărat, pupăm mâna domnului Putin, bogdaproste și pentru puțin. Să înțeleg că se face pe barba „Lukoil”, companie care face afaceri profitabile în Moldova de 30 de ani. С них не убудет! Doar din suprataxarea la gaz, rușii au făcut profit de minimum 150 de milioane de euro în ultimii doi ani. Unde mai pui că prin devalorizarea rublei exportatorii moldoveni au avut pierderi de zeci de milioane?! Și da, gastarbeiterii moldoveni, sute de mii, muncesc pe salarii mizere în Rusia-matuska!

Cine pe cine ajută, domnilor?! Sau ați uitat cum „fratele mai mare” v-a trăsnit de sute(!) de milioane în crize și embargouri?! Suportul prin scheme pentru Transnistria, vasal rusesc, cumpărăm energie, le-am dat liber la vama fără taxe. Domnule Chicu, să nu uitați să trimiteți la Moscova lista întreprinderilor bune de halit.

Ce mai miră și întristează e faptul că, deși Occidentul a pus la dispoziția moldovenilor doar în ultimul an în formă de ajutor direct și credite concesionale peste 500(!) de milioane de dolari, nimeni la Chișinău nu leșină. Suport direct la buget de unde vin salarii și pensii, sute de kilometri de drumuri reconstruite, apeducte, canalizare, sisteme de irigație, tehnică agricolă, subvenții agricultorilor, reconstrucție de școli, grădinițe, obiective de cultură, programe de educație, asistență tehnică și consultanță, zeci de mii(!) de burse... E ok, e normal... Sunt datori, pentru ca sa nu facem pârțuri la granița lor.

E capabil cineva la Chișinău să facă o așa analiză și să explice oamenilor? Nu ca un demers antirusesc! Ca un gest de normalitate. Să nu pună botul pe tot felul de propagandă de doi bani?!

Să fim conștienți, astăzi doar Belarusul și Republica Moldova au rămas ancorate în sfera de influență a Rusiei. Alții au rupt-o de fugă în direcția opusă.

Nu prea ieftin ne vinde Dodon?

Sănătate să aveți!

Ion Sturza
2020-09-30 14:13:00

Comentarii