Nu-ţi crea idoli...

Ion Sturza
10/05/2017
Foto: kremlin.ru

Îmi aduc aminte cum i se umflau ochii şi nările lui Vlad Filat, când vorbea de Putin. Îl idolatriza cu o frenezie, ce poate fi explicată doar printr-o traumă din copilărie... Ca să-i semene, şi-a schimbat look-ul, mersul, ceasul Patek Philippe pe mâna dreaptă, fotografia de familie din portmoneu... Și-a mai tras și consilieri, Shor şi Usatîi, care tot îi promiteau că o să-l „ducă la Putin”. Nu externele, nu ambasadorii, nu. Shor şi Usatîi. L-au dus...

I-am spus: Vlad, fii atent, Putin nu crede în lacrimi, Putin nu are prieteni; el ştie doar de interesul său pe care îl consideră şi al Rusiei. Să nu se uite nici de trecutul lui KGB-ist. E un maestru al racolării factorilor de influenţă. La început îţi creează impresia de prieten, confident, îţi oferă un „business” pentru familie. După, te trăsneşte! S-au văzut exemple cu Berlusconi, Schröder, Timoşenko (astăzi aş zice Trump, Le Pean). Trăsneala nu este numai un şut în fund (vezi cazul Voronin), dar poate fi interpretată ca trădare naţională.

Aşa şi s-a întâmplat. Vlad Filat a fost trăsnit. Cine, când, cum vom discuta altă dată... Cert este că nu a putut să „rupă lanţul”.

Astăzi mă uit cum Igor Dodon repetă cu insistenţă maniacală acelaşi scenariu! Toate perversiunile văzute zilele acestea sunt un perebor chiar şi pentru anturajul lui Putin.

La un aşa eveniment, important pentru conştiinţa naţională a ruşilor, Putin putea fi secundat de un câine-lup (Lukaşenko), de un leu bătrân (Nazarbaiev) şi nicidecum de un pudel (Dodon).

Trist şi umilitor pentru moldoveni... căţei de companie... fu... Să-mi fie iertată comparaţia „zoologică”.

Dar fiţi liniştiţi sau alarmaţi (cum doriţi), Igor Dodon va fi „trăsnit”. La timpul lui. Când nu va mai livra „imagine”.

Concomitent, dar poate şi mai rapid va fi abandonat şi de electoratul „socialist” şi rusofil. De ce? Pentru „neravnîi brak" cu oligarhia moldovenească şi lipsa de performanţă „proletară”. Nu mă îndoiesc că PD va „performa”, din nou, în a-şi distruge „partenerii”.

Să le dorim succes!

Ion Sturza
2017-05-10 16:52:00

Comentarii