Haideți să luăm în serios informațiile doamnei Sandu cu referire la problemele de securitate

Ion Sturza
13/02/2023
Foto: simbol

Am o rugăminte. Haideți să luăm în serios informațiile doamnei Sandu cu referire la problemele de securitate. În primul rând, această rugăminte este adresată celor care, vrând-nevrând, au nimerit în cohorta celor pe care mizează rușii în „planul” lor de a destabiliza Moldova. Ar fi o mare naivitate să considerați că autoritățile moldovenești, susținute de partenerii externi, vor permite asemenea lucruri. Gândiți-vă de câteva ori - „sebe doroje”! Oligarhii fugari - „eșcio doroje”!

Vedeți exemplul Ucrainei cu scenarii similare. Toate informațiile, numele, metodele sunt bine cunoscute. Ba mai mult, mulți din voi nici nu știți ce rol cineva vă atribuie. Nevinovatele declarații de tipul „nu vrem în NATO" repetate după Lavrov, intuiesc că sunt doar începutul cerințelor către voi.

Soarta războiului din Ucraina se va tranșa la un moment dat. Și nu în favoarea agresorului.

Nimeni nu va reuși să transforme Republica Moldova într-o enclavă ostilă lumii civilizate!

În al doilea rând. Noi avem nevoie de pluralism politic și rol activ al societății civile. E vital pentru o guvernare eficientă, care trebuie să simtă suflarea oponentului în spațiul public. Doar că nu trebuie să ne transformăm în idioți utili, folosiți pentru a distruge țara pe care doriți să o guvernați. Vă garantez, va veni timpul și o veți guverna!

Și ultima. Vedem o rezistență, ba mai mult, un atac frontal al celor din sistemul juridic asupra guvernării. De dragul păstrării privilegiilor. E momentul? Nu cred! Dacă și... voi veți fi primii păgubași. Am încheiat citatul.

P.S. La unii „comentatori” li se poate crea impresia că guvernarea exagerează pentru a ataca oponenții. Fals! Acum nu este momentul să desfășor această afirmație. Doar vă rog să mă credeți pe cuvânt. Cuvânt pe care eu de fiecare dată încerc să-l cântăresc și argumentez foarte serios.

Planul lui Putin de a pune mâna pe Republica Moldova nu e ceva nou. E de prin 2005-2006. A fost elaborat de predecesorii generalului FSB Beseda din Direcția a 5-a. Cei care au „planificat” și „operațiunea specială” din Ucraina. Nu are (deocamdată) componentă militară. Rușii consideră că au destui moldoveni „convinși” prin diferite metode să răspundă comenzilor și să instaureze un guvern-marionetă. Pentru acesta, în toți acești ani, prin corupere și alte metode specifice, la Chișinău s-a creat o întreagă coloană a cincea compusă din foști (si actuali) președinți, prim-miniștri, miniștri, șefi de servicii de forță, deputați, primari, jurnaliști, oameni de afaceri etc.

Lista e foarte lungă și cunoscută atât la Chișinău, cât și în Occident. Este adevărat, la elucidarea lucrurilor au contribuit și ucrainenii care primesc „informații” la pachet. În paralel au fost plasate și multiple „conserve” - persoane care o tot fac pe ai noștri, europenii. Conducători de partide, lideri de autorități locale, angajați din organele de drept și autorități criminale. Agentura rusească are o legătură strânsă cu ambasada de la Chișinău și rezidenții din Transnistria. Vor scoate acești „omuleți verzi” pâinea și sarea la un moment dat? Sigur! Doar cu o singură condiție - ucrainenii să piardă războiul. Lucru puțin probabil astăzi.

Așa că ei, agenții, astăzi sunt foarte cuminți. În speranța că…

Ar trebui și guvernarea să fie „cuminte”?

 

Ion Sturza
2023-02-13 16:42:00

Comentarii