Fum, fum, fum... Bum! Și încă un miliard furat!

Ion Sturza
20/03/2017
Foto-simbol: shardmb.com

Trebuie să recunoaștem, holdingul știe să manipuleze opinia publică. „Alegerea” prezidentului, „lupta” cu prezidentul, rușii și, mai nou, Interpolul-ru, „votul” uninominal, „reforma” pensiilor, concesionari, arestări spectaculoase între ai „noștri” și ai „voștri”. Moldovenii sunt hrăniți cu „breaking news” din oră în oră!

Între timp, afacerea „Republica Moldova” merge bine mersi...

Cine își mai aduce aminte de dezastrul din sistemul bancar care a sărăcit generații întregi de moldoveni? S-a rezolvat ceva, în afară de faptul că furtul miliardului a fost pus pe spinarea cetățenilor? Nici pe departe...

Numirea lui Sergiu Cioclea la cârma BNM a stârnit mult entuziasm. Bancher în domeniul investițional, cu un CV impresionant, limbi străine, experiență în spațiul ex-sovietic... Se pare însă că dumnealui nu-i prea arde de Moldova. Continuă să ducă o viață glamourosă, de investment banker, petrecându-și mai tot timpul în afara țării.

Înțeleg că tusovka de la Moscova sau Londra (cu moscoviți) este mai plăcută. Înțeleg și altceva: cheile de la visteria BNM sunt în mâini bune și serios păzite. Dar există și o cutumă: guvernatorii băncilor centrale își limitează la maximum relațiile „periculoase”. Altfel, este ușor să cazi în plasa „traficului de influență”. Se pare că și noii viceguvernatori, inimoși și implicați la început, au înțeles care sunt regulile jocului. Dar despre Consiliul de Supraveghere BNM ați auzit ceva?

Lucruri ciudate se întâmplă și la cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM, care înglobează 50(!)% din activele bancare. Micii acționari, dar și managementul MAIB pare că și-au cumpărat indulgența de la guvernanți printr-o tranzacție extrem de dubioasă cu Hotelul Codru.
Grupul Platon a fost cu „succes” anihilat datorită noilor legi si arestari. Urmează ca 41% din acțiuni să fie vândute. Numai că nimeni nu se înghesuie să le cumpere. Ar fi BERD, dar în condiții umilitoare pentru Moldova, stat stabilizat și reformat, vorba premierului Filip. La un preț de 1.054 de lei per acțiune, când activele nete sunt de 3.500 de lei! Și se mai cere o garanție de la Guvern și BNM care ar acoperi eventualele litigii! La fel ca în cazul miliardului, tot pe spinarea oamenilor.

Soarta Moldincombank pare pecetluită. Sub administrarea „grijulie” a BNM, o mai umplu de datorii, credite neperformante și-i dau drumul în ...canalizare, cu tot cu grupul Platon.

Și mai „interesant” este la „prima” bancă din Moldova, Victoriabank. La insistența partenerilor străini, s-au făcut 5 (!) tentative de a afla cine sunt acționarii reali. BNM, din prima, insista cum că ar cunoaște: un oarecare Lobanov, arestat la Moscova. De parcă nu îi …știți voi cine sunt, prin intermediul lui Shor...„Acționarii” băncii insistă ca manager să fie nimeni altul decât Corneliu Ghimpu, care se face direct vinovat de cele 30% de credite compromise. Legal BNM nu poate să-l accepte. Dar dacă trebuie... se pregătește o schimbare de regulament.

Da, raportul Kroll II se așteaptă în timpul apropiat. Nu cred că domnul Candu va risca să-l publice. Vor fi bine detaliate traseul banilor și beneficiarii intermediari. Finali însă nu cred... Respectiv, șansele de recuperare sunt aproape zero. De ce? Vom vorbi la momentul apariției Kroll II.

Între timp, s-a mai spulberat o iluzie. Speram că reformele impuse „pe gât” de partenerii de dezvoltare vor schimba ceva la BNM, Procuratură, ANRE, CNI… Nimic... Un joc cu fantome și perdele de fum bântuie acum Moldova.

Ion Sturza
2017-03-20 20:36:00

Comentarii