Fițele la moldoveni

Ion Sturza
22/05/2017
Foto-simbol: eximtur.ro

Ce face un moldovean, când prinde ceva „cheag”? Un mic palat în stil „new brâncovenesc”, gard ca pe timpurile tătaro-mongolilor și își ia neapărat un Jeep-an cu geamuri fumurii.

La taifas, nunți, botezuri, parastase de mult nu se mai numără felurile de mâncare, doar numărul de etaje cu farfurii pe masă. Mai ceva ca la ВДНХ.

Da, și neapărat să cânte Stas Mihailov sau Fuego, pentru neveste și amante, trecute și ele puțin pe la tuning. Odraslele, pricopsite cu tot felul de gadgeturi, bolizi, iPhone, Gucci, „Smucci”... La școală? Mai răruț, dacă nu e la lacul Geneva, bineînțeles.

Numai că și aici există un fel de high-end – bodyguarzii și avioanele private. Primii neapărat mușchioși și cu ochii fumurii, revelație pentru soții și amante. Da, multe și de toate – mici, mari, frumoase, urâte – amante! Și neapărat una, două cu „statut” de pe „sticlă”, pentru blazon.

Și, totuși, avionul privat (Private Jet!, sună bengos, nu?) e ceva! Recunosc, am avut și eu unul la dispoziție, atunci când conduceam o companie cu afaceri de multe miliarde. Exploatarea unui avion de dimensiuni medii (nu Boeing!) costă anual circa trei milioane de USD! Zboară sau nu zboară... Nu căutați nicio justificare economică. Nu există.

Costurile per pasager sunt în medie de zece ori (!) mai mari decât la prima clasă cu un avion de cursă. Un bilet la clasa business Chișinău-Washington (via Londra), cu pat, șampanie, caviar, tur-retur, ar costa cam 3.500 USD. Un Boeing 737-7BBJ, ca să nu exagerăm, aproximativ 500.000 USD! 100.000 USD per pasager. Asta nu e fiță, frate!

E adevărat, dacă dai căutare pe Google, descoperi: clienții pentru acest tip de avion sunt o specie rară: șeicii arabi, dictatorii africani și oligarhii post-sovietici. Pe cine impresionăm? Fetele de la Hollywood? Ele au „mai mari și mai tari”. Funcționarii de la Departamentul de Stat? Mă îndoiesc... Rezultatul vizitei? Nici simbolic.

În lumea civilizată glamour-ul și pontul nu mai sunt la modă. Invers, modestia și cumpătarea în toate. Dar asta în lumea civilizată...

P.S. Astăzi, ca să cumperi o casă la țară, pentru o familie care a suferit de violență, e nevoie de maxim 5.000 USD. Asta cu tot cu pământ și cu o văcuță pentru lapte la copii.

500.000 USD înseamnă 100 de case. Adică, un sat întreg...

P.S. Nu număr banii nimănui. Plătește impozite și faci ce vrei cu ei. Nici invidios nu sunt. Când unii zboară în „cosmos”, eu mă mișc pe „pământ”, cu rucsacul în spate. E fascinant! Încercați!

O săptămână bună să aveți!

Ion Sturza
2017-05-22 09:01:00

Comentarii