Bădăranul de serviciu

Ion Sturza
31/07/2017
Dmitrii Rogozin. Foto: evz.ro

Dmitrii Rogozin este cunoscut pentru bădărănie și epataj. S-a remarcat încă din anii ‘90 ca un ultra naționalist șovin și xenofob. Lucru care la un moment dat l-a enervat și pe Putin care a decis sa-l „îmblânzească” punându-l in slujbă pe post de clovn și provocator. Cea mai gălăgioasă perioadă a carierei lui Rogozin a fost calitatea sa de amabasoador la NATO. În 2009, participam la o conferință organizată de NATO, și la un moment dat mi-a atras atenția un grup de participanți care se amuzau din plin.

Rogozin distra un grup de funcționari și amasadori de la NATO cu bancuri. La nedumerirea mea de unde atâta amiciție cu „odiosul”, unul din ambasadori mi-a recomandat să nu atrag atenția, o face pentru PR. E băiat simpatic!

Simpatic, doar că deține o funcție importantă guvernamentală și nu toți inteleg „finețea” comportamentului său. Cel mai bine ar fi să-l ignoram fără multe comentarii și reacții, așa cum o fac majoritatea statelor și personalităților jignite de el.

Dar în cazurile cand trece limita, trebuie ripostat ferm. E și cazul ultimului incident cu „vizita” inopinantă la Chișinău. Regret, dar trebuie să constat că autoritătile de la Chișinau s-au comportat ca niste lași. Ba vina, ba nu vina...Evenimentul la care trebuiea sa participe Rogozin, alături de reprezentantul Rusiei in Republicii Moldova, Igor Dodon, la comemorarea la Tiraspol a conflictului tragic din 1992, este o sfidare si ofensă la adresa moldovenilor.

Actul de agresiune și separatism, să o spunem pe șleau, al Federației Ruse la adresa statului moldovenesc nu poate fi ușor uitat și iertat. Din partea prezindentului Igor Dodod, intenția de a celebra si decora la Tiraspol este un act de trădare naționala. Lucru care ar fi trebuit spus cu subiect si predicat personal de „coordonatorul” Vlad Plahotniuc.

Rogozin, tebuia, pe moment, declarat persoană indezirabilă și informat că va fi expluzat în caz că va sosi la Chișinau.

Nu! S-a dorit implicarea României pe gratis. Care, apropos, în ultimii ani a permis de șapte ori (!) ca avionul cu Rogozin sa survoleze spațiul său aerian contrar sancțiunilor UE. Oare nu sunt prea multe pase de gol făcute de autoritățile române lui Plahotniuc? Sprijin financiar neconditionat, aprobarea votului mixt, blamat de UE, incidentul cu Rogozin. Mai nou, suportul tacit a decimarii pe criteriii politico-mafiotice celor care simbolizau la Chișinău unionismul, cântau cantece patriotice cu președintii României si cinau la Casa Regală.

„Rezerva de aur” a câmpului tactic românesc în Republic Moldova, Dorin Chirtoacă, este lăsată la mâna necruțătoare si răzbunatoare a oligarhiei moldovenesti. Ar avea el păcate, si multe, dar… este oare aceasta o formă de Realpolitik?

O săptămână bună să aveți!

Ion Sturza
2017-07-31 14:58:00

Comentarii