Procesul penal în privința firmelor familiei mele a fost clasat

Grigore Cobzac
07/07/2020

Recent am fost invitat la Procuratura Hânceşti, unde mi-a fost adusă la cunoştinţă Ordonanţa privind clasarea procesului penal în cauza penală nr. 2017978349, începută la 14 septembrie 2017. Iată, cuvânt în cuvânt, concluzia la care au ajuns procurorii după aproape trei ani de investigaţii: „A clasa procesul penal în cauza penală nr. 2017978349, din motivul că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”. Deoarece documentul este voluminos, mai jos afişez doar prima şi ultima pagină.

Anume acest dosar a stat la baza hărţuirii şi denigrării familiei mele în ultimii ani. Voi avea mai multe postări la acest subiect, unde le voi spune pe nume tuturor călăilor, începând cu cei care au calomniat până la cei care au executat făcătura, dar şi cei care au utilizat cu rea credinţă datele din acest dosar. Astăzi, doar aspecte de ordin general expuse în ordine cronologică.

Aşadar, la interpelarea nr. 171 din 30.05.2017 a deputatului AZ (abreviatura utilizată în textul denunţului la CNA), Inspecţia financiară din subordinea Ministerului Finanţelor a efectuat un control la UAT de nivelul I şi II privind construcţia reţelelor de apă şi canalizare din raionul Hânceşti. Prin urmare, după verificarea documentelor pe perioada 01.01.2011 – 2017, inspectorii au conchis că, „a fost admisă majorarea neîntemeiată a costului lucrărilor” efectuate de S.R.L. Digricom (întreprinderea familiei mele) cu 235.800 de lei, la trei obiecte de aprovizionare cu apă şi canalizare din satele Fundul Galbenei, Sofia şi, respectiv, Ciuciuleni. De asemenea, au fost verificate achiziţiile publice ale lucrărilor desfăşurate, dar şi alocările şi cofinanţările din bugetul Consiliului raional Hânceşti în cadrul acestor proiecte. Chiar dacă, dezacordul S.R.L. Digricom nu lăsa piatră pe piatră din concluziile care ajung până la absurd ale Inspecţiei financiare, solicitarea întreprinderii de anulare a actului a fost ignorată, fiind însoţită de răspunsul: „Dacă aveţi dreptate, dovediţi-o la CNA...” .

În continuare lucrurile au evoluat după cum au fost predeterminate. La 06.09.2017, directorul Inspecţiei financiare semnează denunţul la CNA, iar la 14.09.2017, Procuratura Anticorupţie dispune începerea urmăririi penale conform prevederilor infracţiunii prevăzute de art. 335 alin.1 indice 1 din Codul Penal, pe faptul abuzului în serviciu (!!). Deja la 15.09.2017, în mod fulgerător, Viorel Morari, şef al Procuraturii Anticorupţie, dispune „completarea grupului de urmărire penală şi efectuarea urmăririi penale în cauza penală 2017978349 de un grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, precum şi ofiţeri de investigaţii din cadrul CNA” într-un număr de 16 (ŞAISPREZECE)!! membri. Probabil, comanditarii acestui dosar au rămas nesatisfăcuţi de rezultatele activităţii acestui grup, fiindcă, la 21.05.2019, Adriana Beţişor, în calitate de procuror-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, semnează o altă ordonanţă prin care, pentru continuarea urmăririi penale în aceeaşi cauză penală nr.2017978349, dispune formarea altui grup, de această dată compus din 25 (DOUĂZECI ŞI CINCI)!! de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, precum şi ofiţeri de investigaţii din cadrul CNA.

Către acest moment regimul lui Plahotniuc a început să agonizeze, iar procurorii care l-au slujit au început să şteargă urmele abuzurilor săvârşite. Astfel, la doar 14 zile de la constituirea ultimului grup, la data de 03.06.2019, Adriana Beţişor formulează un demers în adresa procurorului general, Eduard Harunjen, pentru retragerea cauzei penale nr. 2017978349 de la organul de urmărire penală al CNA cu transmiterea acesteia la... Inspectoratul de Poliţie Hânceşti al IGP al MAI. În aceeaşi zi, Harunjen acceptă propunerea şi prin ordonanţă transmite cauza penală la Inspectoratul de Poliţie Hânceşti. De fapt, altă explicaţie a acestui transfer decât dorinţa unora de a scoate din vizorul public cât mai multe dosare fabricate pe criterii politice şi a se adăposti de consecinţele scandalului cu dosarele politice ce lua amploare este greu de găsit.

În opinia mea, scopul urmăririi penale în acest dosar, a fost altul decât stabilirea adevărului. A fost unul legat de activitatea mea în calitate de deputat în Parlamentul Reepublicii Moldova. Trebuia să fiu scos pe tuşă şi redus la tăcere. Trebuia să mă vând sau să fiu închis, execuţia publică urmând să servească la intimidarea celor vocali. Fracţiunea PLDM din forul legislativ al ţării trebuia atomizată, iar pentru aceasta a fost folosit tot instrumentarul ticălos deţinut de regim, de la linşaj mediatic până la fabricarea doasarelor penale folosite drept mijloc de şantaj împotriva celor puţini din Parlament, care, în acele timpuri, stăteau drepţi şi se împotriveau capturării statului de către Plahotniuc şi PD-ul său. Acesta a fost, de fapt, obiectivul urmărit de „armata” de procurori mobilizaţi pe caz şi care au trecut prin ciur şi dârmoi toată activitatea economică a familiei mele, cât şi activitatea în calitate de preşedinte de raion. În realitate, prin prisma acestui dosar se vede foarte clar, pe de o parte, toată hidoşenia acelui regim, iar pe de alta, adevăratul raport între guvernarea de atunci şi subsemnat.

Acum, după cele petrecute, trăiesc un sentiment de mândrie pentru faptul că am avut voinţa şi demnitatea să rămân cine sunt şi să nu-i trădez pe cei care m-au votat şi au avut încredere în mine.

Grigore Cobzac
2020-07-07 15:07:00

Comentarii