„Hânceștenii trebuie să știe”: Realitatea din spatele fațadei construite zi de zi de propaganda guvernării în raport cu cei care sunt cu totul neputincioși

Grigore Cobzac
11/07/2018
Azilul de bătrâni din Sărata Galbenă

Vă prezint prima postare, din cele șapte promise sub genericul „Hânceștenii trebuie să știe”. Subiectul ales este domeniul social de activitate al Consiliului Raional Hâncești (CRH), pentru ce, voi apela la exemple concludente.

Una dintre provocări în mandatul precedent al CRH (2011-2015) a fost Azilul de bătrâni Sărata Galbenă. Dincolo de capacitatea mică (50 de beneficiari), condițiile în care activa erau strașnice. Situat într-o clădire cu două niveluri din timpul sovietic, neadaptată, integral nu corespundea normativelor acestui tip de servicii sociale. Lucrurile stăteau simplu – ori investim, ori îl închidem.
CRH, în calitatea sa de fondator, a ales prima. După mai multe încercări, la acea perioadă, s-au obținut 68 de mii de euro finanțare de la o fundație de binefacere olandeză, iar CRH a mai alocat din venituri proprii circa 1,2 milioane de lei. Astfel, după ce s-au investit acești bani, un edificiu părăsit din ograda azilului s-a transformat într-o instituție de profil, pentru încă 20 de bătrâni, cu respectarea tuturor standardelor, anexă la azilul existent. La cea de-a II-a etapă urma strămutarea treptată a bătrânilor din blocul vechi cu două etaje, în cel reparat deja, cu reparația ulterioară. Dar, între timp, s-a schimbat guvernarea. A urmat o ceremonie fastuoasă de dare în exploatare a lucrărilor efectuate anterior și… și nimic mai mult.

Recent am trecut pe la azil. Asta trebuie de văzut. Același acoperiș din ardezie, același miros care inhibă haina, aceleași veceuri din URSS, aceleași panouri din plastic nociv. Cu excepția unor mici reparații curente efectuate din economiile bugetului azilului, nimic nu s-a schimbat. Nicio investiție.

Pentru comparație și despre priorități. O donație de 35 de mii de euro de la CJ Prahova, actualul CRH a investit-o în propria sală de ședințe… reparată și mobilată cu șapte ani în urmă. „Este fața noastră” – zicea președintele raionului și în 2016-2017 a mai investit circa trei milioane de lei în propriul sediu al CRH.

Și încă… știți care este visul personalului de la azil? Un ascensor de la etajul doi la etajul 1 pentru bătrânii țintuiți la pat. Este un calvar de a-i scoate afară, la aer curat, în scaun rulant pe scări. Trebuie de spus, că în acest caz, CRH s-a autosesizat și a votat finanțare pentru instalarea unui lift. Fiți atenți, nu la azil, ci... în sediul CRH, decizie la care a renunțat doar după ce scandalul a ajuns în presă.

Chiar cu riscul de a vă obosi, doresc totuși, în continuare, să anticipez reacția trolilor. „Nu este adevărat, manipulare, PD-ul se culcă și se trezește cu grija față de oameni.” Special pentru această categorie de angajați mai descriu o istorie similară.

În or. Hâncești, de 20 de ani activează o ospătărie socială. A început prin a oferi prânzuri gratuite la câțiva oameni nevoiași. Acum hrănește 200, fără niciun ban de la stat! Excepție sunt doar serviciile comunale anual plătite de CRH. Încăperea în care își desfășoară activitatea este închiriată cu titlu gratuit de la primăria Hâncești. Există și un acord cu Direcția Asistență Socială din subordinea CRH, în temeiul căruia în 2013-2014 ultimul (CRH) a investit circa 1,3 milioane de lei în reparația capitală a edificiului. Dotarea cu utilaj s-a efectuat dintr-un grant de 10 mii de euro oferit CRH de Ambasada Poloniei.

Recent însă a apărut o „mică” problemă – a expirat contractul de arendă cu primăria. Prima reacție a primarului la adresarea de a prelungi contractul cu asociația care gestionează ospătăria a fost „Eliberați încăperea”. Este adevărat, ulterior poziția s-a mai înmuiat „până una alta activați, dar contract nu semnez”. Astfel a fost creată o situație de suspans în activitatea ospătăriei sociale. Este artificială această divergență de atitudine a CRH și primăriei Hâncești. Or, și președintele raionului, și primarul Hâncești, și majoritățile din ambele consilii sunt PD.

De fapt, situațiile descrise vin să arate o altă realitate din spatele fațadei construite zi de zi de propaganda guvernării în raport cu cei care sunt cu totul neputincioși. Una cruntă, cinică și iresponsabilă. Pentru aprecieri aici ar fi aplicabile expresii indecente, dar nu se poate… 
Mâine revenim.

Grigore Cobzac
2018-07-11 12:27:00

Comentarii