„Hânceștenii trebuie să știe”: Eșecul lipsei oportunităților de dezvoltare se datorează prestației președintelui raionului și celor din Consiliul Raional

Grigore Cobzac
13/07/2018

Pentru astăzi, cea de-a treia postare din cele șapte promise sub genericul „Hânceștenii trebuie să știe”. În precedentele, am exemplificat cele mai răsunătoare nereușite ale Consiliului Raional Hâncești (CRH) la atragerea investițiilor în domeniul public. Prin prezenta, voi continua discuția la temă. Deoarece șirul exemplelor este mare, iar la unele m-am expus anterior, voi fi foarte foarte succint și doar voi puncta. Așadar:

1. CRH a întrerupt și a stopat practic toate investițiile în orașul de reședință Hâncești, cu excepția celor pe care le efectuează însăși primăria. În ciclul de guvernare locală 2011-2015 CRH a investit masiv în spitalul raional din oraș, în Manuc Bey, în cele două licee, în sport, ospătărie socială, colegiu de construcții, în centrul orașului – trotuare; fațade; amenajări; monument victimelor regimului comunist ș.a. De ce s-a întrerupt această bună cooperare cu primăria? – ar fi întrebarea retorică. De ce nu se investește în oraș, pe care noi ni-l dorim ca un pol de dezvoltare? Același complex sportiv, în care în 2013-2014 s-au investit peste șapte milioane de lei, este „murat” trei ani de zile și nu se vede perspectiva când va fi dat în exploatare. Hânceștiul merită mai mult.

2. CRH nu a întreprins nimic pentru a finaliza proiectul de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare din s. Stolniceni, proiect european, în care s-au investit peste 20 de milioane de lei din fonduri europene. La trei ani de la stoparea lucrărilor CRH nu a întreprins nimic pentru a-l da în exploatare. Oare nu se cunoaște că CRH este obligat prin lege să colaboreze cu primăriile? Conștientizează oare cei din CRH că o asemenea „istorie creditară” cu Programul Operațional Comun (POC), de unde s-au obținut resurse pentru acest proiect, reduce mult șansele altor primării din raion care au aplicat în actualul apel de proiecte la această sursă? Mă refer în primul rând la primăria Mereșeni cu frumosul proiect „Moara cu aburi”.

3. Dacă e să comparăm investițiile în sistemul public de sănătate al raionului în 2011-2015 cu cele din 2015 încoace, raportul ar fi de 100 la 1. Nu se exagerează. Președintele raionului este medic, cei mai influenți consilieri raionali PD sunt medici, unde atunci sunt investițiile în medicină? Ori calitatea serviciilor medicale este bună și nu necesită intervenția autorităților?

4. Despre proiectul de aprovizionare cu apă potabilă din râul Prut a 10 localități (inclusiv Cotul Morii) cu capacitatea de extindere în alte 16, am scris anterior. Este cel mai important proiect din r. Hâncești inițiat de CRH în 2011-2015. În final, din acest proiect circa 40 de mii de cetățeni trebuie să beneficieze de apă potabilă calitativă și ieftină. În 2013-2014 s-au investit circa 1,7 milioane de lei, din 2015 însă niciun sfanț nu s-a alocat pentru acest proiect. Mai nou, Vladimir Cebotari, vicepreședintele PD, la briefingul din 10 iulie la sediul partidului a anunțat alocarea a 26 de milioane de lei pentru proiect. Este bine, subscriem, salutăm, dar până una alta sunt… promisiuni. Și să nu uităm că au trecut trei ani, perioadă în care nu s-a făcut absolut nimic, în condițiile în care pâinea și cuțitul au fost la PD. Domnul V. Cebotari se împușcă în picior când zice că cetățenii din Cotul Morii cumpără apa potabilă cu cinci lei căldarea.

5. CRH nu a motivat primăriile din raion în atragerea investițiilor. Astfel, cofinanțările alocate de CRH pentru finanțări obținute de primării din afara raionului au fost selective.

6. ș.a.m.d.

Este limpede, nu numai pentru hânceșteni, dezvoltarea comunitară a pierdut foarte mult, odată cu venirea PD-ului la putere. Dincolo de politicile naționale, care au minimalizat oportunitățile pentru administrațiile publice locale de ambele nivele, izvoarele acestui eșec sunt și prestația președintelui raionului și celor din CRH. Cu unele aspecte revin mâine.

Grigore Cobzac
2018-07-13 08:15:00

Comentarii