Moldova şi nevoia de tătuc

Elena Moldoveanu
09/12/2015
Foto: AFP

Peste 30 la sută din moldoveni au foarte multă încredere, şi tot atâția o oarecare încredere, în Vladimir Putin şi doar 13% în Angela Merkel şi 5 procente în Barack Obama. Sunt cele mai noi date ale Barometrului de Opinie Publică. L-am citit, l-am recitit şi starea mea a oscilat între tristețe, neîntelegere şi mânie. Să fie o minune, un miracol prin care Putin îi vrăjeşte pe oameni sau un blestem ce se abate încă o dată asupra țării mele? Trecând de starea de şoc, punând rațiunea pe primul plan şi analizând situația, putem afirma că nu e vorba aici nici despre miracol, nici despre blestem. Explicațiile sunt unele istorice, sociale, antropologice şi nu în ultimul rând emoționale.

Din toate timpurile oamenii au avut nevoie de idoli, de protecție, de siguranța de a fi conduşi de un lider puternic şi sigur pe el în toate împrejurările. Oamenii au nevoie de modele, de oameni cu calități care să îi inspire şi să îi ajute. Moldova de după 1990 nu a dus lipsă de altfel de modele, de oameni minunați şi buni care luptau pentru cauze adevărate: Grigore Vieru, soții Teodorovici şi multi alții s-au luptat pentru independența, pentru păstrarea limbii române şi pentru utilizarea alfabetului latin. Îmi aduc aminte cu plăcere de entuziasmul acelor ani, de bucuria de a putea spera şi visa împreună. Din păcate, lucrurile s-au schimbat mult în rău de atunci. Dezamăgirea şi lipsa de speranță au pus stăpânire pe mințile şi sufletele oamenilor. Manipularea şi minciuna venite dinspre Est au pus stăpânire pe opinia publică, pe gândurile multor oameni. Întotdeauna în vremuri grele, ca un miraj, moldovenii îşi întorc privirea spre imensa Rusie.

86 % dintre ruşi sunt de acord cu politica, opiniile şi acțiunile lui Vladimir Putin. Rusia este ca un leu rănit după 1990. Exact aşa a fost şi Germania după Primul Război Mondial. Un leu rănit, dar încă puternic va încerca să devină iarăşi stăpânul animalelor, va încerca să se răzbune şi să atace acolo unde poate. Rusia nu îşi acceptă poziția actuală. Ea a atacat Ucraina. URSS s-a dezmembrat, dar Rusia controlează total sau parțial țări ca Belarus, Uzbekistan, Turkmenistan, Kîrghîstan. Rusia îşi arată colții acum în fața întregii lumi amenințând Turcia şi pe toți cei ce vor îndrăzni să facă la fel ca Turcia.

Vladimir Putin şi mai ales imensul său aparat de propagandă au reuşit să îi convingă pe ruşi (exact cum în trecut au procedat Partidul Comunist şi lideri ca Lenin şi Stalin!) că Occidentul este Marele Rău, că oamenii sunt nefericiți acolo, că tot Vestul şi mai ales SUA vor prăbuşirea şi distrugerea Rusiei. Toate acestea în condițiile în care toată Rusia a intrat pe mâna câtorva oameni din anturajul preşedintelui care controlează tot şi care au sărăcit mai mult ca niciodată poporul rus. Ruşii sunt săraci, dar mândri şi avizi să devină iarăşi cetățenii unui mare imperiu.

Vladimir Putin, acest tătuc atotputernic, a arătat ruşilor (şi lumii întregi ce crede el!)  că este un supra-om, un Făt-Frumos fermecat care călăreşte, trage cu arma, înoată, conduce avioane, joacă hokey, practică judo şi luptele libere (desigur că la toate aceste sporturi câştigă! Cine să îl poată înfrânge pe acest superstar modern!?)

La întrebarea privind popularitatea liderului rus în Moldova răspunsurile sunt mai multe.  Statistica e îngrijorătoare, dar vorbeşte mult despre sentimentele moldovenilor: dorinţa lor de protecție, teama de necunoscut, de instabilitate. În țara noastră oamenii sunt obişnuiți să aştepte de la altcineva minimul necesar vieții. Acest lucru este din nefericire în parte normal după atâția ani de ocupație rusă şi de comunism, unde partidul unic manipulat de la Moscova decidea tot.

Rusia e aproape, deşi nu ne mai este vecin direct şi îşi poate întinde mantia protectoare la un semn al Marelui Conducător. Europa şi SUA sunt departe. Rusia e aproape şi ne-a dat deja gaz "ieftin", ne-a "cumpărat" vinul, fructele şi legumele, ne-a oferit locuri de muncă la Moscova (împuținând şi mai mult populația țării şi aducând suferință şi dezbinare în multe familii) şi mai ales mândria de a face parte dintr-un mare imperiu, dintr-o mare cultură. Mari creatori moldoveni cu care ne mândrim ca Doga sau Druţă trăiesc în Rusia unde sunt recunoscuți şi iubiți. 

E atat de trist că peste 40% din moldoveni nu vad  că suntem la poarta Europei prin vecinătatea cu România şi vor ca Moldova să adere la o uniune care nu există - Uniunea Vamală. Ceea ce mulţi oameni nu ştiu sau nu vor să vadă e că Europa şi SUA ne ajută mult din 1991 încoace. Din păcate, din cauza instabilității politice şi a corupției endemice din țara noastră, încrederea Occidentului şi investițiile de acolo au scăzut în ultimii ani, chiar s-au oprit de tot. La această situație se adaugă şi marea criză economică începută în 2008 şi din care omenirea nu a ieşit încă, dar şi imensele probleme actuale cu refugiații din Orientul Mijlociu. Aceste fapte au îndepărtat şi mai mult interesele statelor vestice de țara noastră. În această conjunctură, situația țării noastre este una gravă, putând balansa foarte uşor spre Rusia. În aceste vremuri de cumpănă (aşa cum Moldova a mai cunoscut de multe ori în învolburata ei istorie) în ochii multora Rusia este marea salvare. Vladimir Putin este tătucul care ne poate scoate din iarnă dându-ne gaz. Teama mea e că acest om (mic la stat, dar mare la sfat ca în legendă!) ne poate scoate din această iarnă, dar ne poate băga în iarna eternă şi fără speranță a Siberiei politice şi economice în care democrația şi presa liberă pot deveni doar simple amintiri.

Elena Moldoveanu
2015-12-09 08:44:00

Comentarii