InDependența în format 3C

Elena Moldoveanu
26/08/2016

Speranțele poporului de a scăpa de jugul rusesc s-au îndeplinit în 27 august1991, zi sfântă când ne-am câștigat independența. Îmi amintesc și acum valul de entuziasm și bucurie ce ne cuprinsese atunci, speranța că vom clădi o Moldovă independentă, justă, prosperă.

O familie din raionul Leova    Foto: Elena Moldoveanu

Din păcate, situația de astăzi, după 25 de ani, este una tristă, dificilă, lipsită de speranță. Muncitorii pregătesc instalațiile pentru festivități, dar aproape nimeni nu are gândul la sărbătoare. Oamenilor le este foarte dificil să sărbătorească pentru că sunt mai toți triști și chinuiți de griji și neajunsuri. În țara cea mai săracă a Europei, poporul trăiește o adevărată dramă – CHINUL nostru cel de-un sfert de secol!

Panou afișat în mai multe sate din raionul Strășeni

Instabilitatea politică și CORUPȚIA au ros ca un adevărat cancer aripile tinerei noastre democrații. O clică fără scrupule a pus mâna pe toate pârghiile puterii economice și politice. Justiția a devenit o simplă marionetă în mâinile acestei clici. Este și acum proaspăt în memoria oamenilor furtul miliardului de către această clică și mai ales faptul că nimeni nu a răspuns pentru aceasta. Șomajul este la cel mai înalt nivel.

Moldova, o țară rămasă la sapă de lemn și după 25 de ani de independență      Foto: Elena Moldoveanu

Economia țării, atât cât a mai rămas din ea, este în colaps. Investițiile interne sunt foarte rare, iar cele externe aproape inexistente. Majoritatea salariilor nu acoperă minimele cheltuieli, mulți cetățeni trăind mult sub pragul sărăciei. Bătrânii își vând și ultimele lucruri din casă pentru a cumpăra câteva oase sa le puna într-un borș.

Pe străzile Chișinăului    Foto: Elena Moldoveanu

Tinerii nu visează altceva decât să plece pe alte meleaguri. Suntem țara din Europa cu cei mai mulți oameni plecați, raportat la populația totală. Între 25 și 30 la sută din cetățenii țării noastre au plecat după 1991. Natalitatea este una din cele mai scăzute din Europa. În afara Chișinăului, care a cunoscut o anumită modernizare și dezvoltare, celelalte regiuni ale țării nu s-au schimbat prea mult în ultimii 25 ani.

Pensionară din raionul Leova   Foto: Elena Moldoveanu

Din cauza intereselor personale, lacunelor și neglijențelor conducătorilor în acești 25 de ani situația a devenit una foarte dificilă. Dar nu numai conducătorii sunt vinovați de această situație. Fiecare avem partea noastră de vină și responsabilitate.

Locuitor din s. Hoginești, Călărași, care, în alegerile din anul 2009, le „ura sănătate tuturor partidelor”   Foto: Elena Moldoveanu 

Această aniversare are loc într-un context particular, context datorat crizei interne, dar și situației externe foarte tensionate. Nu întâmplător în aceste zile trupele rusești și transnistrene fac o adevarată demonstrație de forță prin exercițiile militare efectuate.

Profit de ocazia acestei aniversări să mă înclin în fața CURAJULui celor care au murit luptând pentru a realiza o Moldovă independentă, a celor morți în Gulag, a celor uciși de cizma sovietivă, a celor care au suferit și suferă pentru situația tristă a țării, a tuturor celor care își duc cu greu viața în sărăcie de pe o zi pe alta.

Copiii își pun speranța într-un viitor mai bun. Părinții lor nu voi să-i crească într-o țară săracă.  

Le cer locuitorilor țării mele să rămână uniți, să nu își piardă de tot speranța. Așa cum am fost capabili să ne mobilizăm și să impunem independența țării, oficializarea limbii române, reîntoarcerea la alfabetul latin, așa vom fi capabili și de acum încolo să renaștem din cenușă și să readucem țara pe calea democrației și a renașterii economice și politice. Nu întâmplător prim-ministrul român a fost prezent în aceste zile la noi. Europa și SUA nu ne-au abandonat, cu toate problemele pe care le au și ei în acest context mondial confuz și foarte agitat. 

Închei cu un gând de speranță, plasând această aniversare sub semnul reflexiei și a unui nou început de drum!

 

Elena Moldoveanu
2016-08-26 20:56:00

Comentarii