Corupția - politică de stat

Dinu Plîngău
09/10/2018

În secolul XII, Anglia era perturbată, după decesul moștenitorului legitim al tronului, de un război civil sângeros. Pentru prima dată, istoria omenirii a cunoscut termenul de anarhie. Istoria a cunoscut multe forme ale regimurilor, începând cu diferite forme ale democrației, până la conceptul politic de autocrație.

Astăzi, atât analiștii politici, cât și politicienii din Republica Moldova se întreabă și ghicesc oare cărui concept politic se atribuie Republica Moldova.

Republica Moldova nu este un stat democratic, deși, sunt păstrate unele elemente ale democrației, cum ar fi libera exprimare, dreptul la asociere etc.

Republica Moldova nu este un stat autoritar. În pofida controlului total pe care-l deține o singură persoana, Vlad Plahotniuc, asupra Guvernului, Parlamentului și a instituțiilor de drept, această persoană nu poate face orice ar vrea în Republica Moldova. Istoria arată că regimurile autoritare au fost înlăturate doar prin sânge și răscoale, pentru că autocrația nu recunoaște legea, tradiția sau voința cetățenilor.

Republica Moldova nu este un stat dictatorial, deși, întrunește toate elementele pentru a fi numit așa, cu excepția unui singur element ce se referă la opoziția politică. În pofida tuturor presiunilor, opoziția politică din Republica Moldova este una vizibilă, puternică, care poate câștiga alegerile și impune subiecte pe agenda națională. Republica Moldova nu poate fi decât un hibrid al dictaturii clasice pentru că nu este un stat care și-ar permite supraviețuirea fiind izolată de o bună parte a comunității internaționale și a celor mai mari contribuabili externi, cum ar fi România, UE sau SUA. De aici și pornesc încercările dubioase de a lega parteneriate cu statele dictatoriale, cum ar fi Turcia, Arabia Saudită etc. Scopul este de a-și căuta aliați în politica externă ce ar recunoaște abuzurile ca fiind legitime și ar contribui în cazuri de forță majoră, proteste, criză economică cu anumite surse sau expertiză pentru ameliorarea situației interne.

Republica Moldova nu este un stat oligarhic, deși, în prezent oameni ca Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc au o influență mare asupra proceselor economice și politice din Republica Moldova, ea nu este totală. Acest termen a apărut încă la grecii antici, însă o formă mai modernă a oligarhiei devine cunoscută în secolul XX în SUA, când patru familii printre care: Carnegie, Rockefeller, Vanderbilt și Morgan dețineau monopoluri asupra metalurgiei, extragerilor petroliere, căilor ferate și instituțiilor financiare, puteau decide soarta tuturor, să provoace crize, să-și numească politicieni și chiar președinte de buzunar. Distrugerea oligarhie în SUA s-a produs odată ce vice-președintele SUA, T. Roosevelt, a devenit președinte după asasinarea predecesorului său de către un muncitor și a impus adoptarea legilor anti-monopol.

Republica Moldova este un stat care întrunește elemente din toate conceptele politice: 
*Banditismul și samavolnicia ca elemente ale unei anarhii.
*Păstrarea anumitor drepturi cetățenești ca element a democrației.
*Mecanisme reduse de a controla partidul de guvernământ și persoana care deține controlul asupra guvernării ca element al dictaturii.
*Corupție mare și comasarea elementelor politice cu cele de afacere ca elemente ale oligarhiei.

În asemenea situație, putem vorbi despre un regim politic nou, un regim care se datorează, în mare parte, gradului ridicat de corupție.

Dinu Plîngău
2018-10-09 23:10:00

Comentarii