Ce s-a întâmplat la prima ședință a Comisiei pentru selectarea judecătorilor Republicii Moldova la CEDO

Dinu Plîngău
23/01/2021

Ieri a avut loc prima ședință a Comisiei pentru selectarea judecătorilor Republicii Moldova la CEDO. Membrii Comisiei au fost puși într-o situație foarte bizară. Conform Hotărârii de Guvern, Comisia este compusă din 18 membri. La ședință s-au prezentat 19 membri. Disputa principală care a durat mai bine de 2 ore a avut loc pe seama calității de membru a domnului Abraham și doamnei Puică. Toți ne uitam unii la alții fiind conștienți că membrii Comisiei nu au nicio împuternicie să decidă în privința componenței numerice și nominale. Această dispută între Președenție și Guvern urma să fie rezolvată acolo.

Ca membru, eu nu pot pune la îndoială calitatea de membru a doamnei Puică, care a fost desemnată printr-un demers al Președenției în componența acestei Comisii. Luând în calcul că sub aspect juridic această Comisie a fost creată în baza unei Hotărâri de Guvern, Guvernul Republicii Moldova trebuie să se expună sau cel puțin să aibă o poziție oficială pe marginea acestei dispute și să precizeze cine are în mod legal calitatea de membru. Nu știu dacă sub aspectul legal un Guvern în demisie poate adopta asemenea Hotărâri, cert este că o soluție de compromis pentru a nu prejudicia concursul este ca Președenția și Guvernul în demisie să se înțeleagă și să o includă pe doamna Puică ca membru în Comisie printr-o Hotărâre. În cadrul Comisiei am spus că sunt gata să cedez calitatea mea de membru oricui doar să nu prejudiciem acest proces. Acest lucru membrii Comisiei l-au catalogat ca un gest împăciuitor, dar care nu rezolvă problema din punct de vedere legal, întrucât eu am fost delegat de Parlament, dar disputa se duce la Președenție și Guvern. Spun cert, nu avem noroc de Comisii sau concursuri.

După aceste dispute legate de calitatea de membru, având termene, ceilalți membri ai Comisiei au decis să-și onoreze obligațiile. Vă asigur că majoritatea nu au mare dorință de a avea calitatea de membru în Comisia respectivă. Știu că oricum, indiferent de rezultat, mai ales în urma acestor dispute, atât legitimitatea Comisiei, cât și în eventualitate candidații care vor pleca mai departe, vor fi contestați, cel puțin sub aspect politic.

Comisia a examinat la prima etapă dacă dosarele prezentate corespund cerințelor generale. Comisia cu majoritatea de voturi a decis că 11 din 13 dosare corespund cerințelor.

Am avut o poziție separată pe dosarul domnului Zadoinov. Câțiva membri ai Comisie au ridicat problema că în CV-ul și dosarul domnului Zadoinov nu se indică cunoașterea limbii franceze. A fost solicitarea să se ia legătura cu domnul Zadoinov pentru a-l întreba dacă cunoaște sau nu franceza. Secretariatul Comisiei nu a putut afla un răspuns. După care, cineva a solicitat excluderea pe acest motiv. Atât eu, cât și alți membri ai Comisiei am considerat că e o exigență tehnică prea dură, iar faptul cunoașterii sau nu a limbii franceze urmează a fi stabilit la proba interviului. Într-un final, Comisia a votat și cu o majoritate de voturi l-au exclus pe domnul Zadoinov pe acest motiv. Nu-l cunosc personal pe domnul Zadoinov, știu că este un apărător al drepturilor omului și a avut dosare importante la CEDO și consider că urma să fie acceptat la proba interviului, din aceste considerente am avut și am o poziție separată.

Referitor la candiatura domnului Gamurari, am fost singurul membru care m-am expus împotriva acceptării dosarului. Deși, mai mulți membri ai Comisiei au catalogat asta ca o decizie politică, ca membru al Comisiei eu consider că dosarul dumnealui nu întrunește cerințele generale.

Referitor la candidatura domnului Gurin, deși mass-media îl prezintă ca fratele fostului procuror general, poziția mea civică și de jurist este că fratele nu trebuie și nu poate răspunde pentru alte acțiuni/fapte și nu trebuie să fie discriminat sub acest aspect. Eu am trecut prin etapa când familia mea a fost persecutată din cauza activității mele politice și nu-mi doresc ca vreo famile, frate, copil să treacă prin această discriminare.

Am făcut un apel către reprezentanții mass-media și a societății civile să prezinte informații legate de integritatea candidaților dacă le au, întrucât, sub aspectul profesional nu pot avea nicio obiecție față de candidații înscriși la concurs.

Dinu Plîngău
2021-01-23 12:25:00

Comentarii