Când stai și analizezi cum s-a produs frauda bancară în Republica Moldova, ai impresia că-i un scenariu de film

Dinu Plîngău
22/03/2021

Când stai și analizezi ceea ce s-a produs în Republica Moldova, ai impresia că-i un scenariu de film, nu realitate. Dacă vreți o lectură demnă de un scenariu pentru Hollywood, citiți raportul comisiei Slusari! Ca să înțelegeți doar un episod din sutele de șmecherii cu implicarea unei mașinării întregi care au dus la fraudă:

„În 2014, un oarecare cetățean trece vama și oprește la o benzinărie din Ucraina. Fumează o țigară, bea o cafea, timp de 20 de minute revine în Republica Moldova și declară că are cu el 17 milioane de dolari. Ca să înțelegeți ce reprezintă 17 milioane de dolari, să știți că asta-i 120-140 kg, de volum nici nu mai zic. Sigur această declarație-i una fictivă și bani nu existau, dar vameșii au fost mituiți să confirme existența lor. Această procedură a fost îndeplinită cu scopul de a avea o oarecare justificare de scoatere a banilor din BEM. Banii scoși trec diferite jurisdicții, companii și într-un final ajung la beneficiari care procură acțiuni, proprietăți etc. În 2014, în aceeași perioadă, conducerea Republicii Moldova, la 7 noiembrie votează în ședință închisă emiterea garanțiilor pentru băncile care urmau să fie furate. Timp de o săptămână, despre această hotărâre nu cunoaște nimeni decât cei care urmau să fure bani. Timp de o săptămână se scot miliarde din bănci prin credite, declarații sau documente fictive, beneficiarii cunoscând că urmează ca toate aceste sume să fie acoperite prin garanțiile de stat. Pe 13 noiembrie, Guvernul semnează Hotărârea și o publică, dar majoritatea banilor deja s-au dus.”

Sigur, dosarele sunt extrem de complicate și voluminoase și chiar cu studii juridice este extrem de greu să intri în esență, totuși, oamenii au dreptul să cunoască ce s-a întâmplat și să ceară anchetarea celor implicați.

Nu vreau să mă expun factologic pe învinuirile aduse deputaților Jardan și Ulanov, dar cu siguranță imunitatea parlamentară nu trebuie categoric să mai fie un impediment pentru Procuratură pe care o felicit că nu a ținut cont de faptul că deputații sunt din majoritate sau opoziție. Știu că sunt procurori foarte buni acolo, care sper să facă lumină cât mai rapid și ca toți cei implicați să fie trași la răspundere.

Dinu Plîngău
2021-03-22 12:51:00

Comentarii