Trepte noi, dar fără acces pentru persoanele cu dizabilități

Diana Grosu
21/08/2018
Intrarea în Liceul Teoretic „N. Gogol”, municipiul Bălți

Au reparat treptele de la intrarea în liceu, dar au „uitat” de rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități. S-a întâmplat la Liceul Teoretic „N. Gogol” din mun. Bălți, iar banii - 179713,95 lei au fost alocați de primăria din localitate.

Consursul de achiziție a fost organizat pe data de 22 septembrie 2017, iar pe lângă lucrările de reparație capitală a scărilor de la intrarea centrală a fost licitată și renovarea ieșirii de siguranță, dar și a unor încăperi din instituție, inclusiv a biroului directoarei, anticamerei etc.

Deschiderea ofertelor pentru această procedură a avut loc la data de 2 noiembrie 2017.

Câștigătoare a fost anunțată Întreprinderea Individuală „V. Dubina”, cu care a fost încheiat un contract pentru executarea lucrărilor conform cerințelor din caietul de sarcini.

În luna iunie curent, echipa A.O. Asociația pentru drepturile omului Lex XXI a vizitat Liceu Teoretic N.Gogol care este amplasat chiar în centrul orașului, la câțiva metri de la primăria Bălți. Am constatat că pragul principal, proaspăt renovat, nu are rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, fiind încălcată Legea nr.60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, celelalte uși de intrare în liceu sunt închise. Rampa de acces este doar la ieșirea de siguranță, dar drumul spre ea e într-o stare proastă. Am solicitat să fie deschisă ușa pentru ieșire de siguranță pentru a analiza pragul îndeaproape. Doamna directoare a avut nevoie de ceva timp pentru a găsi persoana la care sunt cheile. Într-un final ușa a fost deschisă. Problema este că această intrare este încuiată, mai mult decât atât, mai există o poartă metalică până la această ieșire de urgență care este mai mult încuiată decât descuiată, ceea ce face imposibil accesul persoanelor cu dizabilități atât pe pragul principal cat și pe la ieșirea de siguranță.

În asemenea circumstanțe, putem considera că banii publici au fost cheltuiți fără a lua în considerare necesitățile întregii societăți. Persoanele cu dizabilități au fost excluse din lista potențialilor beneficiari ai acestor lucrări de renovare din banii publici, necesitățile lor nu au fost luate în considerație atunci când a fost executat acest contract din banii publici.

Conform articolul 17 al legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, autoritățile sunt obligate să evalueaze şi să întreprindă măsuri concrete pentru a facilita accesul acestora, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, în conformitate cu normativele în vigoare.

O altă problemă depistată de noi este că țeava de scurgere instalată de asupra pragului este prea scurtă. Astfel, în urma precipitațiilor, toată apa se scurge pe prag, iar în timp, asta poate duce la deteriorarea construcției. Din câte am observat noi, pe prag deja au apărut două fisuri. Ne întrebăm ce va fi peste un an sau doi.

În baza celor expuse mai sus, considerăm că resursele bugetare trebuie gestionate mai eficient, în corespundere cu nevoile tuturor membrilor societății, fără a discrimina pe cineva, așa cum s-a întâmplat în cazul prezentat mai sus.

Diana Grosu
2018-08-21 11:49:00

Comentarii