Primăria din Bălți și terenurile de joacă rămase doar pe hârtie

Diana Grosu
11/06/2018

Pe data de 23 martie curent, Primăria municipiului Bălți a anunțat procedura de achiziție publică pentru  achiziționarea și instalarea echipamentelor de joacă pentru copii. După evaluarea ofertelor depuse de concurenții care au participat la cursa pentru banul public, învingatoare a fost desemnată societatea comercială Lefeguard SRL, cu care primăria a încheiat un contract pe data de 10 aprilie. Agentul economic s-a obligat să instaleze echipamente pentru copii pe șase adrese din municipiul  Bălți până pe data de 24 mai 2018.

Echipa A.O. Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI s-a deplasat pe toate cele șase adrese și a discutat cu locatarii blocurilor adiacente. Mare ne-a fost mirarea când am descoperit că niciun teren de joacă  din cele șase  nu a fost amenajat până pe data de 6 iunie 2018, deși termenul - limită a expirat încă pe data de  24 mai.

Ne-am adresat către reprezentanții serviciului achiziții publice al Primariei Bălți care ne-au confirmat că locurile de joaca trebuiau instalate până pe 24 mai 2018. Am mai aflat că  în ultima zi de executare a contractului reprezentanții Lefeguard SRL au solicitat prelungirea termenului de executare a acestuia, fără a invoca motivul. A doua zi, pe 25 mai, compania a mai transmis o solicitare de a prelungi termenul, de data aceasta, invocând și câteva motive. Astfel, compania a solicitat  stabilirea componentelor elementelor de joaca, (legea cu privire la achizițiile publice oferă dreptul la precizări din momentul publicării anunțului pană în ziua deschiderii ofertelor) și a menționat că unul din impedimente pentru desfășurarea lucrărilor este faptul că locul de joaca se află în apropierea carosabilului, dar și că nu au fost tăiate crengile care încurcă la desfășurarea lucrărilor. Totodată, firma a cerut să fie  stabilit locul de instalare a elementelor de joacă și  a indicat că termenul de 30 de zile nu este unul real pentru executarea lucrărilor.

Mie mi-au apărut câteva semne de întrebare în legatura cu motivele invocate. Oare pe data de 23 aprilie, când a fost anunțat concursul, nu se cunoștea că locul de  joacă urmează să fie  este aplasat lângă carosabil, sau că sunt crengi netăiate?

Când a prezentat oferta cu termenul de executare de 30 de zile, Lifeguard SRL nu a văzut acest termen? Abia în ultima zi a observat? De menționat că de fapt, contractul a fost încheiat pe 10 aprilie, însă termenul de executare curge din 24 aprilie, când contractul a fost înregistrat la trezorerie. De pe 10 aprilie, când au încheiat contractul, până pe 6 iunie nu s-a făcut nimic.

Unul dintre aceste terenuri urma să fie amplasat pe strada Heciului. Am mers la fața locului dar nu am depistat impedimente pentru instalarea echipamentuui de joacă. de remarcat că locul a fost ales de părinți.

Unul dintre aceste terenuri urma să fie amplasat pe strada Heciului. Am mers la fața locului dar nu am depistat impedimente pentru instalarea echipamentuui de joacă. de remarcat că locul a fost ales de părinți.

O altă întrebare e cum rămâne cu potențialii ofertanți, care  s-ar fi putut angaja să execute aceste lucrări într-un termen mai mare, dar și la un preț mai bun? De menționat că termenul de executare are un rol important în formarea prețului și, cu cât acesta e mai mic, cu atât prețurile sunt mai mari.  

Am descoperit că Primăria Bălți a acceptat cu ușurință argumentele Lefeguard SRL și a încheiat acordul adițional prin care a prelungit termenul de executare a lucrarilor până pe data de 1 iulie, astfel termenul de executare a fost prelungit până la 68 de zile, adică de două ori mai mare decât în documentele de licitație. Acum, după prelungirea termenului contractului penalitățile de întârziere nu vor putea fi aplicate.

Diana Grosu
2018-06-11 12:20:00

Comentarii