Prânzurile gratuite pentru săraci și persoane cu dizabilități din Bălți – sub lupa activiștilor civici

Diana Grosu
02/07/2018
Foto: Diana Grosu

Pe data de 22 decembrie 2017 Primăria mun. Bălți a anunțat  procedura de achiziționare a servicii de alimentație pentru persoanele social-vulnerabile pentru  anul 2018 (începînd cu luna februarie pînă la 30 noiembrie 2018, cu excepția lunilor iulie și august). Reprezentanții Asociaţiei pentru Drepturile Omului Lex XXI au depus cerere și au fost incluși în grupul de lucru în calitate de reprezentanti ai societății civile.

Pe 4 ianuarie 2018, la deschiderea ofertelor s-a prezentat doar un singur ofertant, S. A. Incomlac, care a și fost desemnat învingător. Întreprinderea câștigătoare  s-a obligat, printr-un contract încheiat cu Primăria, să ofere prânzuri pentru 56 persoane în decurs de 241 zile calendaristice. Contractul prevedea pregătirea şi acordarea zilnică a alimentaţiei în formă de prânzuri în intervalul de timp de la ora 11.00 până la 15. 00. Fiecare prânz trebuia să aibă nu mai puțin de 1100 calorii și să conțină 3-4 feluri de mâncare, inclusiv carne sau peşte (nu mai puţin de 75 gr pentru o persoană), 200 de grame de pâine etc. Totodată, conform contractului, prânzul urma să fie asigurat și pentru un anumit număr de persoane țintuite la pat, mâncarea urmând să fie oferită în vase speciale.

Pe data de 5 iunie, curent, la orele 14.00, echipa A. O. “Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI” s-a prezentat la locul unde sunt prestate serviciile de alimentație. Reprezentanții ONG-ului intenționau să discute cu beneficiarii, să-i întrebe dacă sunt sau nu mulțumiți, dacă îi pot ajuta cu ceva, în sensul să ia atitudine ca lucrurile să se înbunătățească. Spre surpinderea echipei, însă,  nicio persoană nu era acolo. Doamnele responsabile de asigurarea alimentației au explicat că beneficiarii vin mai mult pe la 12 și că deja au luat prânzul în ziua respectivă. A fost solicitată lista în care persoanele semnează că au primit prânzul și am descoperit că deși era data de 5 iunie, unul din beneficiari semnase că mâncase deja și pe 6 iunie, și pe 7 iunie, și pe 8 iunie, și pe 9 iunie și pe 10 iunie. Nu vrem să învinuim pe nimeni dar această situație lasă loc pentru multe întrebări.

Am intrat în bucătărie dar nu ni s-a permis să fotografiem. Mie personal nu mi-a plăcut ce am văzut acolo. Miros urât, pe pervaz -  vreo 4 porții de mâncare, probabil în plus. Mușamaua de pe masă era ruptă și murdară. Aș fi vrut să miroase frumos  dar era departe să fie așa.

 Pe 12 iunie am mai venit o dată la acel local. De data aceasta am găsit o beneficiară cu care am discutat. Femeia aștepta să fie servită. Porția care i-a fost servită era destul de mare,  dar i-a fost adusă după ce angajații au observat că discutăm cu ea). Femeia s-a arătat foarte mulțumită de serviciile care îi sunt prestate. Sperăm că ea chiar este mulțumită și nu a spus acest lucru doar din teama de a nu pierde privilegiul unui prânz gratuit.

Diana Grosu
2018-07-02 10:51:00

Comentarii