Cum dictează la noi „rânza de procuror”

Ieri am depus cerere de chemare în judecată a CSP, în calitate de simplu cetățean, în timp ce în preajmă protesta un grup de persoane, în apărarea lui Petrenco, aflat în arest. 

Ion Diacov
16/02/2016
epochtimes-romania.com

Seara am urmărit evenimentul la mai multe televiziuni, inclusiv interviul cu Renato Usatîi. Așa că voi veni cu un comentariu.

Știu că nu voi fi înțeles de toată lumea, dar totuși am sa încerc să-mi expun viziunea asupra cazului Petrenco și a prietenilor săi aflați în arest, care în opinia mea a ajuns la etapa când prezintă pericol pentru liniștea și așa destul de fragilă din societatea moldovenească.

  1. Dosarul Petrenco este opera personală a procurorului Igor Popa. În momentul pornirii urmăririi penale, decizia a luat-o chiar el. Cred că mai târziu a informat conducerea Procuraturii Generale, deși era obligat să îmi trimită și mie un raport special, pentru că eram procuror al mun. Chișinău. Însă nu a făcut asta, chiar dacă înainte cu puțin timp am intentat o procedură disciplinară pe numele lui, pe un caz similar. Conducerea s-a limitat la o indicație. Fabricarea dosarelor cu tentă politică este metoda „de firmă” caracteristică intregii activități profesionale a procurorului Popa. Exemple: cazurile Pasat, Andronic, Stati, Urechean, „killerul” lui Roșca etc.
  2. Arestarea grupului Petrenco, în momentul pornirii urmăririi penale, a fost convenabilă tuturor actorilor politici: PCRM, PSRM ,PD, PLDM, PL, Platformei DA, societății civile proeuropene și nu în ultimul rând a procuraturii , SIS și MAI, fiecare având interes individual în această arestare.
  3. Sunt convins că la faza începerii urmăririi penale, dar și în primele luni, dl. Plahotniuc n-a fost informat oficial pe acest caz. Nu pot spune acum în ce măsură este implicat dl. Plahotniuc în dirijarea anchetei pe cazul Petrenco.
  4. După primul miting de protest, apoi și după al doilea, eu i-am spus dlui Vasile Nastase că trebuie de rezolvat câte o problemă mică din lista de revendicări. Atunci, ca și acum, eu insistam să fie blocată clădirea Procuraturii Generale fără aplicarea violenței, cu cererea demisiei neconditionațe a dlui. Gurin. Mai spuneam că odată cu demisia Procurorului general este necesară intentarea a câtorva dosare penale împotriva unor procurori corupți, aici îl aveam în vedere și pe dl. Popa. Sunt convins că înlăturarea din funcție a procurorilor , a judecătorilor, a colaboratorilor  SIS și MAI care sunt servili puterii, care, de fapt, sunt mai periculoși decât  li se pare unor formatori de opinie, vor slăbi esențial încrederea în sine a demnitarilor din fruntea coaliției de guvernare și-i vor determina să se așeze la masa de negocieri cu societatea civilă și reprezentanții protestatarilor, îi vor determina să urgenteze reformele cerute cu insistență de către partenerii de dezvoltare și de poporul din PMAN.
  5. Nu am văzut materialele cauzei penale, așa că n-am să mă expun asupra vinovăției inculpaților, dar în comparație cu criminalul deosebit de periculos Sologub, care a fost eliberat ilegal din arest de către judecători, luând apoi decizia, în lipsa lui, de a-l condamna la 27 de ani de pușcărie, dar și în comparație cu criminalul deosebit de periculos, Vitalie Czine, narcotraficant cu multiple crime comise, care a fost eliberat de sub arest chiar de către dl. Gurin, membrii grupului Petrenco arată ca niște „îngeri" și merită să fie eliberați urgent.  Pur și simplu dlui.Gurin ii este străin postulatul aplicării uniforme a legii penale, preferând  modul selectiv, adică așa cum îi dictează „rânza de procuror”, care activează sub acoperire.
  6. Cred că protestatarii, care nu mai pot suporta actuala guvernare , trebuie să blocheze activitatea Procuraturii Generale și să nu o deblocheze până nu vor demisiona Procurorul general si procurorul interimar al mun. Chișinău și numirea în locul lor a unor procurori integri, care își iubesc poporul, pe spatele căruia aceștia parazitează.
  7. Dacă nu va fi soluționat acum cazul Petrenco, poimâne poate fi târziu. De aceea mă adresez și către conducerea statului. Vă rog, nu încercați la infinit răbdarea poporului, deoarece un procuror ca Igor Popa, care de ani buni își face carieră pe suferințele oamenilor, dacă nu va fi oprit, va aduce prejudiciu securității naționale de așa natură, încât mai târziu ve-ți fi nevoiți să plătiți cu propriul confort.
Ion Diacov
2016-02-16 13:18:00

Comentarii