Sfârșitul Regatului Britanic. Ce urmează?

Gheorghe Costandachi
24/06/2016
Foto: romaniatv.net

Londra – capitala mondială a pieței financiare. Numai între orele 3:00 și 5:00 dimineața cotațiile pe piețele internaționale au scăzut brusc cu 10%, iar lira sterlină a scăzut tragic cu aproape 9% în mediu față de alte monede străine.

Fiecare țară își alege soarta de sine stătător, în mod democratic și prin proprie voință.

Astfel, după scrutinul de ieri, 23 iunie 2016, de ieșire a Marii Britanii din UE, această zi s-ar putea numi Ziua obținerii independenței Regatului Marii Britanii.

Tot această zi ar putea deveni Ziua Sfârșitului Imperiului Britanic, care a durat mai mult de 600 de ani. Orice Imperiu se sfârșește cândva.

Ziua, așa numitei Zile de obținere a Independenței Regatului Britanic, va aduce pe harta mondială cel puțin încă 4 țări independente: England, Scotland, Wales și Northern Ireland.

Care vor fi cele mai preventive și previzibile consecințe ale ieșirii din Uniunea Europeană a Marii Britanii nu sunt optimiste deloc. Iată câteva din cele la vedere în prezent:

  1. Uniunea Europeană nu va înregistra mari șocuri din echilibrul său financiar-economic, dar și politic, se vor înregistra unele rafale de ordin scurt. Mai mult, zona UE și-ar putea întări pozițiile pe arena mondială, importurile din MB vor aduce țărilor UE beneficii financiare foarte mari, piețele financiare vor oferi unor țări continentale din UE să beneficieze de domicilierea a unei părți din piața de capital din MB.
  2. Economia MB este în permanentă scădere începând cu anul 1988, înregistrând cea mai dramatică scădere în 2009, cu incertitudine și reducere stabilă în ultimii ani a valorii PIB. PIB pe cap de locuitor de 41,0 USD pe locul 25 în ratingul mondial și printre ultimele din cele dezvoltate din zona UE, în permanentă reducere.
  3. Economia MB se ține în mare parte pe cazarea celor mai mari companii financiare. Ieșiră din UE imediat va emigra capitala financiară mondială din Londra în alte țări din UE. Astfel vom asista la căderea bruscă a economiei Marii Britanii, însă aceasta poate să nu se întâmple, din cauza destrămării regatului ca stat mai devreme ca economia să se prăbușească.
  4. Ieșire MB din UE înseamnă introducerea a 4 monede naționale, 3 dintre care ar putea trece imediat la euro. Astfel minimum 3 țări din cele nou formate vor pretinde și vor fi acceptate din nou în Uniunea Europeană.
  5. Lira sterlină va suferi cele mai mari schimbări din istorie sau poate fi în genere anulată din cauza destrămării MB ca stat unitar. Astfel în primele luni va atinge cele mai mari devalorizări, care ar putea atinge 2/3 din EUR și 4/5 din USD, ceea ce ar constitui 0,66 lire și respectiv 0,8 lire.
  6. Se pare organizatorii scrutinului pentru ieșirea MB din componența UE nu au ținut cont de faptul că regatul nu se mai află în secolul al XVII-XIX, când toate resursele le aduceau gratuit din coloniile sale. Astăzi deja vor trebui să achite pentru tot, mult mai scump. MB astăzi importă mai mult de 70% din resursele energetice, 70% din metal, 60% din forestiere, 68% din vegetale, etc.
  7. MB exportă aproximativ 63% din toată producția sa în țările UE, însă problemele legate de importul necesar pentru economia națională va reduce mult capacitatea de export.
  8. 83% din investitorii pe piața de capital ai MB sunt din țările europene. În acest caz centrul pieței de capital poate fi transferat în următorii 1,5 ani în alte capitale din UE.
  9. MB nu va mai avea statutul de țară fără vize și va ieși din zona Shengen, ceea ce va crea foarte mari probleme cu circulația populației, mărfurilor și capitalului între UE și MB.
  10. UE ar ajusta multe politici mai realiste la situația din zona euro și s-ar reduce din volumul politicilor populiste, ceea ce ar face activitatea mult mai calitativă a Comisiei Europene.
  11. Piața muncii din MB duce permanent un deficit cronic de forță de muncă necalificată, care este asigurată doar la 74%, din care emigranții constituie 37%, formând o pondere de aproximativ 12% din PIB. Este vorba despre muncă care britanicii nu doresc să o efectueze.
Gheorghe Costandachi
2016-06-24 10:33:00

Comentarii