Corupție în masă, milostenia „banditului” sau cât costă un rob în Moldova?

Gheorghe Costandachi
22/04/2016
Foto: citatemaxime.ro

Fac apel către toate forțele normale din Parlament, cărora nu le este frică și care sunt pentru triumful legii. Mă refer la deputații din PSRM, PLDM, grupul Leancă, transfugii și alții, să pună în dezbateri actul de mituire socială, să depună sesizări la Curtea Constituțională și să invite Procurorul general interimar pentru explicații și inacțiune. Sub masca „Sf. Paște” se organizează campanii de corupere în masă de către Partidul Democrat.

Fac apel către cetățeni!

Stimați cetățeni, nu vă lăsați pradă mituitorilor, nu vă dați mituiți, nu vă lăsați cumpărați cu câțiva lei de către cei care v-au furat banii, viitorul, v-au transformat din săraci în sărmani și nevoiași, v-au alungat părinții, mamele și bunicii din țară, pentru munci la greu ca să aveți posibilitate de a cumpăra o pâine.

Fac apel către societatea civilă, dacă mai există, să condamne și să depună eforturi de a stopa cumpărarea alegătorilor în preajma alegerilor prezidențiale.

Cei care astăzi umblă prin țară, sate și comune și vă dau ouă, ulei și tărâțe vor să vă ademenească pentru ca să vă fure și mai departe, să vă țină în cleștele captivității. Lor le este totuna de Moldova și ce se va întâmpla cu țara asta, le este în cot și de dumneavoastră, de toți, așa precum le este indiferent și de copiii dumneavoastră. Ei nu au nimic comun cu nevoile voastre, cu sărăcia voastră, ce va fi cu Moldova mâine și cu soarta întregului popor, și fiecăruia dintre voi, în parte. Ei v-au furat, au bani, și-au evacuat demult peste hotare copiii și neamurile, iar ei, „bandiții” de la putere, sunt gata în fiecare clipă să se retragă lângă familiile lor în străinătate. În caz de foame, război sau alte cataclisme, care pot avea loc din cauza acestor „bandiți buftiți”, ei vor lăsa totul baltă pe acest petic de pământ și vor pleca lăsând aici să ardă totul.

Campania grupării „Paștele pentru fiecare” a început. 500 de primari cu câte cel puțin 300 de familii în fiecare comună, primind „MITĂ”, cam aproximativ 100 lei de fiecare familie, deja ar costa cel puțin 15,0 milioane lei. Interesant lucru să furi 22,0 de miliarde și să întorci numai a 1467-a parte. Cine nu ar dori să facă așa binefacere?

Am primit mai multe semnale că pentru primarii trădători cadourile sunt ceva mai grele și umflate, iar pentru persoanele care șovăie sau nu susțin PD, cadoul este sub formă de bold. Din aceleași mesaje am înțeles că, în unele sate, care sunt cumpărate de PD și stau în proprietatea lor cu tot cu ”homosapienși”, se dă mită mai umflată, iar pentru cei care pe alături îi iau în seamă cu niște „coșărci” mai goale, mai simple.

Întrebarea constă în faptul de ce au împânzit numai teritoriile cu albastru, iar celelalte sunt ocolite, or să înțelegem că dacă va mai rămâne ceva din miluirea „sfântului bandit”, vor primi și ceilalți mita multașteptată de toată vietatea moldovenească.

Totuși cu cât se cumpără un homo sapiens moldovean?

Nu atât de ieftin în zilele noastre, dacă socotim că un moldovean, așa mai mediu, care abia se mișcă și este lihnit, dă tot  pentru o pâine. Care au văzut, mi-au scris că, „coșarca milostivului” include o garafă de ulei 25 lei, un pachet de hrișcă 12 lei, macaroane 12 lei, niște bomboane 10 lei, făină cu termenul șters de pe pachet ~ 14 lei, vre-o 5 ouă 6 lei, alte chițibușuri. În total, ar fi în jur de 100 lei.

Secretul este de altă natură. „Coșarca” goală, în care sunt puse milosteniile, costă peste 100 de lei. Or sunt necalculați, or nu au socotit corect, oamenilor nu le mai trebuie așa mită pusă în „coșărci” la cost egal cu costul mitei. În prezent nimeni nu se mai folosește de așa „coșărci”.

Alți moldoveni văzând că nu primesc mită, au dat buzna să întrebe ce ar trebui să facă ca să le pice și lor măcar ceva din ”Sfânta Milostenie”. Și culmea, din mesajele primite am desprins ceva și mai uluitor. Printre cei din satele procurate, în care se împarte mita din „milostiva raiderului”, se găsesc și persoane bogate, care, din lăcomie sau zgârcenie, stau la coadă să primească milostenie și ei. Iată așa, dar voi ziceți că nu există demnitate.

Dar ce zice legea în cazul mituirii în masă, sociale a cetățenilor?

Conform art.4 a legii nr. 90-XVI din 25 aprilie 2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, prevederile ei se aplică la funcţionarii publici, persoanelor cu funcţii de demnitate publică, personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică şi celui din autorităţile publice autonome sau de reglementare, concurenţilor electorali, persoanelor de încredere ale concurenţilor electorali, altor persoane prevăzute de legislaţie, care dau sau iau mită.

Din această lege este foarte limpede că ”Campania PD” trebuie interzisă, iar cei care au săvârșit așa acte se numesc mituitori și trebuie trași la răspundere.

Iată obiect și subiect gata pentru investigare urgentă pentru Procurorul general interimar, care trebuie să vină în Parlament și să le scoată imunitatea acestor mituitori, care umblă prin satele Moldovei și împart mită deschis și să-i tragă la răspundere.

Conform Codului penal al Republicii Moldova nr. 985-XV din 18 aprilie 2002, art. 1811 ”Coruperea alegătorilor”, în alin. (1) se definește clar ce înseamnă mită în cazul Campaniei PD ”Paștele pentru fiecare”. Aceasta este oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor.

Deoarece suntem în plină campanie electorală ascunsă, acțiunile PD trebuie să fie considerate cu cele prevăzute din articolul menționat și conform aceluiași articol să fie pedepsiți așa cum se prevede, cu amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar PD să fie pedepsit cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Reieșind din acest articol al Codului Penal, Partidul Democrat trebuie să fie lichidat, iar membrii acestuia, inclusiv deputații care au luat parte la mituirea moldovenilor, să fie judecați la privațiune de libertate de la un an la 5 ani.

Pentru ca să ștergem toate iluziile și să nu apară întrebări față de corectitudinea aplicării acestor prevederi, informez societatea că, conform Codului Penal același articol, alin. (2) în categoria bunurilor prevăzute la alin. (1) sunt incluse şi băuturile alcoolice, produsele din tutun şi produsele alimentare, ultima fiind exact obiectul de autosesizare.

Deci, nestimați mituitori, „coșărcile” cu care mituiți cetățenii au în componența sa exact ceea ce prevede articolul acesta. În acest caz, voi nu puteți nega faptul că acolo nu este mită sau că nu există act de mituire.

 

Gheorghe Costandachi
2016-04-22 09:00:00

Comentarii