Vor putea sau nu vota la scrutinul din 24 februarie persoanele cu deficiențe de văz și auz

Cornelia Cozonac
20/02/2019
CIJM

Instituția obligată să asigure buna desfășurare a scrutinului din 24 februarie (2019) promite condiții lesnicioase pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere şi auz astfel încât acești alegători să-și exercite dreptul la vot în ziua de 24 februarie.

În cinci secții de votare din Chișinău va fi asigurată translarea  în limbaj mimico-gestual, iar doi translatori vor activa în incinta Comisiei Electorale Centrale,  pentru a ajuta alegătorii cu probleme de auz din alte localități. Asistența de informare și ghidare va fi asigurată de către organizația neguvernamentală  Alianța Infonet atât pentru persoanele cu deficiențe de auz, cât și pentru cele cu probleme de vedere.  

Am discutat cu directorul Alianței Infonet Victor Koroli despre noile tehnologii ce vor facilita accesul la urnele de vot pentru persoanele cu nevoi speciale, dar și despre problemele care încă mai periclitează exercitarea acestui drept fundamental și rămân nerezolvate de la un scrutin la altul:  ”Vom transmite live mesajul pe care îl traduc translatorii mimico-gestuali, deoarece ne confruntăm cu o mare problemă déjà la al patrulea scrutiny. Translatorii lucrează, dar mass-media nu trasmite acest mesaj. Soluția pe care am găsit-o e să transmitem live pe un canal de Facebook.  Ceea ce facem noi în premieră: am utilizat sistemul QRCod. Persoana cu dizabilități de vedere vine la una din cele cinci secții de votare din Chișinău, de pe un poster afișat vor scana acest QRcod cu telefonul și vor primi un mesaj video în limbaj mimico-gestual care le explică pas cu pas  ce trebuie să facă. Aceasta este o premieră absolută pe care noi o pilotăm în cinci secții de votare din Chișianău, unde vor lucra și translatori care să faciliteze comunicarea între funcționari și persoanele cu dizabilități de auz”

Pentru alegătorii cu deficiențe de văz, Alianța Infonet va aplica alte inovații. Mesajele de informare vor fi transmise prin intermediul postului Radiovision, pe care îl ascultă peste 600  de persoane cu deficinețe de văz, iar în trei secții de vot -  la Basarabeasca, Bălți și una în Chişinău - persoanele cu deficiențe de văz vor fi ajutate și prin intermediul a unor sisteme televizate cu circuit închis. Victor Koroli ne spune cum vor funționa acestea:  ”Persoanele cu deficiențe de vâz vor putea folosi acest sistem televizat închis pentru a mări de 60-80 de ori textul din buletinele de vot, astfel încât  persoana care  are un rest de vedere de 5-10% să poată citi și să poată vota singură”  

Persoanele cu deficențe de vedere vor putea să utilizeze pentru a vota și plicul-trafaret, imprimat în limbajul Braille. În acest sens, Comisia Electorală Centrală a anuțat că a procurat déjà 2000 mii de plicuri, acestea urmând a fi distribuite în secțiile de votare, acolo unde și-au anunțat intenția să voteze persoane cu dizabilități de vedere.   

Sistemele menite să ajute mai multor categorii de persoane cu nevoi speciale vor fi puse în practică în parteneriat cu mai multe organizații neguvernamentaleîntre care  Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vederea Slabă, Asociația Surzilor din Moldova și Centrul Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din Moldova, Centrul Speranța și Asociația Motivație din Moldova.

În Republica Moldova sunt peste 170 mii de persoane cu dizabilități cu drept de vot. Autoritățile însă nu au făcut până acum vreo monitorizare ca să poată determina câte persoane și cu ce tip de dizabilitate se află în raza fiecărei secții de votare, astfel încât să poată să le ofere tuturor votanților cu nevoi speciale ajutorul necesar. Președintele Alianței Infonet spune că este nevoie să se lucreze mai mult cu personalul electoral și cu autoritățile, pentru a schimba percepțiile și atitudinea față de persoana cu dizabilități, astfel încât în locul soluțiilor generalizate să fie luate în calcul specificul dizabilității și nevoia individuală a fiecărei persoane:

”Acum tendința este ca să se meargă acasă la persoană, cu urna de vot. Nu este încurajată persoana să meargă la secția de vot, să exercite independent dreptul său. Este important ca fiecare cetățean să fie acceptat în societate, să aibă posibilitate să se implice”.   

O problemă care rămâne nesoluționată din an în an este accesibilitatea secțiilor de votare. Un studiu realizat recent de Asociația Infonet în autonomia găgăuză arată că din 200 de clădiri unde sunt aplasate secțiile de votare, doar 9 la sută au intrarea accesibilă pentru persoanele aflate în scaun rulant și doar 1 % sunt dotate și cu utilități sanitare accesibile. Asociația Infonet a încercat să promove trei persoane cu dizabilități locomotorii în trei comisii electorale din raionul  Hâncești, dar a fost nevoită să renunțe la ideie, deoarece niciuna dintre clădirile unde vor activa acestea nu au grup sanitar accesibil pentru cărucioare rulante.

Datele unui alt studiu al Alianței Infonet arată că rata de participare la alegeri printre persoanele cu dizabilități este mai înaltă decăt rata medie generală de exercitare a dreptului de vot.

Materialul a fost difuzat la Radio Europa Liberă și poate fi audiat aici 

Cornelia Cozonac
2019-02-20 12:04:00

Comentarii