„Eu știu ca n-o să fie făcută justiție aici, în Moldova. Speranța e la CEDO”

Cornelia Cozonac
26/03/2019

Timp de aproape șase ani, o mamă îndurerată încearcă să obțină în instanțe tragerea la răspundere a celor care l-ar fi omorât pe feciorul său. Ea face naveta Italia – Republica Moldova de câteva ori pe an, pentru a participa la ședințele de judecată. Indignată de faptul că procesul decurge anevoios, fără să se întrevadă barem o hotărâre a instanței, femeia a protestat în fața Procuraturii Generale și la Consiliul Superior al Magistraturii. Dosarul însă își continuă fără nicio schimbare traiectoria ce ridică o sumedenie de semne de întrebare.

Este povestea tristă a Eugeniei Ceban din Șoldănești. Feciorul ei, Vitalie, de 27 de ani, a fost omorât în bătaie și aruncat în râul Nistru: „Fiul meu a fost îngropat, dezgropat. S-a făcut expertiză adăugătoare la Chișinău și în România. Expertizele au dovedit că el a fost omorât, dar nu a fost înecat. Și eu nu pot obține dreptate. Caut ca ucigașii feciorului meu să fie trași la răspundere. Ucigașii sunt în libertate, ei au bani și plătesc...”

Tragedia s-a produs în august 2013. Vitalie Covali, care avea o afacere în domeniul imobiliar, a mers la o petrecere pe malul Nistrului. Acolo, s-ar fi iscat o bătaie, după care trupul tânărului a fost găsit în apele râului. Inițial procurorii au dedus că a fost o sinucidere. La insistența familiei, cadavrul a fost exhumat, iar expertizele suplimentare au constatat că tânărul a fost ucis. Chiar dacă ancheta penală a stabilit vinovații, procesul de judecată este tărăgănat extrem de mult.

Săptămâna trecută, Judecătoria Florești urma să pronunțe sentința, dar ședința a fost amânată pentru 4 aprilie. Eugenia Ceban crede că acest lucru se face intenționat, ca să-i scape de pedeapsă pe cei găsiți vinovați: „De fiecare dată când vin nu știu la ce să mă aștept. De la bun început au făcut în fel și chip să acopere adevărul, să acopere greșelile. Eu am strigat în gura mare că a fost o expertiză falsă făcută de Lipovan de la Rezina. Eu știu ca n-o să fie făcută justiție aici, în Moldova. Speranța e la CEDO. Nu-s eu singura mamă care-și pierde fiul în așa tragedie. Eu o să merg până unde o să pot, că vreau să se facă justiție…”

Anul trecut, când Eugenia Ceban a protestat în fața Consiliului Superior al Magistraturii, președintele CSM, Victor Micu, promitea că Inspecția judiciară va analiza acțiunile magistraților care examinează acest dosar: „Inspecția judiciară urmează să întocmească o notă informativă referitor la mersul examinării cauzei. Dacă se va constata că într-adevăr instanța a încălcat unele norme imperative referitor la procedură, poate să intervină chiar cu aplicări disciplinare”.

Cazul Eugeniei Ceban nu este singurul de acest fel. În situația ei sunt multe persoane care reclamă încălcarea dreptului la un proces echitabil. Dovadă a faptului sunt statisticile Curții Europene a Drepturilor Omului, care arată că fiecare a treia cauză în care este condamnată Republica Moldova vizează încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Iată ce spune expertul Daniel Goinic, de la Centrul de Resurse Juridice: „Despre violările Convenției Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova timp în 21 de ani, top trei este în felul următor: articolul 6, dreptul la un proces echitabili, avem 158 de violări sau 30 de procente din numărul total, locul doi, interzicerea torturii, avem 147 de violări sau 27 la sută, și brozul, în ghilimele, este articolul 5, dreptul la libertate și siguranța persoanei, 80 de violări sau 15 la sută din numărul total de condamnări”.

Legislația Republicii Moldova stabilește că procesele de judecată trebuie să se desfășoare într-un termen rezonabil, dar nu precizează cu exactitate durata optimă și previzibilă a unui proces de judecată. Există și o lege din 2011, care prevede repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a unei cauze. Ea oferă dreptul oricărei persoane fizice sau juridice să solicite în instanţa de judecată compensaţii materiale şi morale pentru încălcarea termenului rezonabil la faza urmăririi penale, judecării cauzei sau executării hotărârii judecătoreşti. Procedura presupune inițierea unui proces de judecată împotriva Ministerului Justiției în care să se constatate încălcărea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei. Puțini însă sunt cei care se încumetă să intre din nou în malaxorul justiției pentru a-și face dreptate.

Relatarea a fost difuzată în cadrul Rubricii Dreptul Tău la Radio Europa Liberă și poate fi audiată aici.  

Cornelia Cozonac
2019-03-26 17:10:00

Comentarii