Subiectul zilei: Vizita în Italia a Președintelui Maia Sandu

Dionis Cenusa
21/06/2021
Maia Sandu via Facebook

Așadar, Președintele Sandu a plecat la Roma, unde a semnat un acord (negociat de mult timp până la venire dânsei în funcție) care beneficiază migranții moldoveni. De asemenea, Președintele a avut întrevederi cu diaspora, la care le-a relatat despre facilitățile pe care le-a propus (inclusiv posibilitatea introducerii fără taxe a unei mașini) înainte de a se porni la drum.

Aceste lucruri ar fi avut o sensibilitate mai mică, daca nu eram în toiul campaniei electorale, iar ceea ce face Președintele Sandu este calificabil drept influențare a procesului electoral în favoarea unui anumit candidat.

După scandalurile legate de deciziile CEC pe marginea deschiderii secțiilor de votare în diaspora, vocea CEC este discreditată. De aceea, în joc trebuie să intervină observatorii naționali și internaționali care să raporteze cazul de influențare a diasporei de către Președintele Sandu, în contextul vizitei din Italia.

Actorii din societatea civila și mass-media, dar și observatorii internaționali de la OSCE, UE etc., trebuie să fie tranșanți și principiali pe marginea acestor subiecte. Explicația este simplă. Când forțele pro-ruse vor recurge la lucruri comparabile și vor fi criticate (justificat), acestea vor spune că societatea civilă, mass-media etc. aplică duble standarde.

Voi repeta ceea ce am scris ieri - nicio instituție de stat nu este în drept să favorizeze candidații electorali, care trebuie să aibă condiții egale.

Alegerile corecte înseamnă respectarea regulilor de joc.

Dionis Cenusa
2021-06-21 14:01:00

Comentarii