Moldova nu este doar în deficit de vaccinuri, dar și într-un deficit acut de politicieni responsabili și curajoși

Dionis Cenusa
11/03/2021

Primele vaccinuri au ajuns pe 27 februarie (România), dupa care altele pe 4 Martie (COVAX). Vaccinarea a început pe 1 martie. Până acum au fost vaccinate circa 8.120 de persoane sau 812 vaccinări pe zi. Foarte și foarte lent.

Motive pot fi multe, dar cea mai mare este oboseala întregului sistem medical. În loc să își limiteze prezența în spațiul public, mulți cetățeni se socializează în spații publice de parcă nici nu ar exista pandemie.

- Nici Guvernul, nici Parlamentul si nici Presedintia nu vor sa isi asume riscul de a incerca macar sa consulte ideea despre reintroducerea unor restrictii, care sunt necesare-obligatorii (nu preferabile).

- De la un guvern cu competente limitate si respectiv fara vreo sustinere politica reala nu te poti astepta la mesage/propuneri despre noi restrictii. Puterea de convingere a acestui guvern in raport cu populatia este extrem de mica. Cine asculta indicatiile unui guvern pe care toti actorii politici dinjur il numesc slab si care conform legislatiei este cu capacitati limitate de administrare a afacerilor publice.

- Parlamentul se poate aduna si adopta legi, declaratii, pana la o noua stare de urgenta (scenariu nedorit). Altceva nu poate face - pentru ca nu este putere executiva. Acum, nimeni in Parlament nu indrazneste sa mentioneze ideea unui “lockdown”. Nici populistii de stanga si nici cei de dreapta. Socialistii nu vor sa isi asume responsabilitatea pentru ca ii va afecta electoral, exact aceeasi logica o are si PAS si ceilalti. Cu alte cuvinte, toti se gandesc la calcule electorale si politice, nu la sanatatea publica precara a populatiei. Restrictiile pot fi gandite in asa fel ca sa afecteze la minim economia, deja afectata grav in 2020.

- Presedintia a luat o pozitie identica. Diferenta este ca presedintele tarii nu vrea sa numeasca un guvern nou, care sa aiba competente complete si imagine noua credibila. Cat nu ar incerca vocile pro-Sandu sa ii justifice inactiunea legata de decizia de a nu numi un guvern pana la alegeri anticipate, criza pandemica si cea economica ii va impune sa-si revada pozitiile in timpul apropiat.

- Tempoul vaccinarii, al doilea val al pandemiei, impreuna cu aspectele de legalitate (nu legitimitate - asta e populism pur), va necesita seriozitate din partea actorilor politici, in primul rand a institutiei Presedintelui si Parlamentului. Dar mingea este pe terenul Maiei Sandu, care cu o voce, mai degraba tímida, a incercat sa ii cheme pe moldoveni sa urmeze regulile de distantare sociala. Acel apel a acumulat intre 4 si 10 ori mai putin sprijin din partea propriilor fani de pe Facebook decat altele despre 8 Martie, donatiile de vaccin etc. Acest lucru spune ceva. Maia Sandu si-a creat propriul mecanism de evaluare a aprobarii actiunilor sale de catre public, de cel mai loial public. Acum, ea stie bine cand proprii fani nu sunt de acord cu ceea ce ea sugereaza si asta are efect de inhibare.

Moldova nu este doar in deficit de vaccinuri, dar si intr-un deficit acut de politicieni responsabili si curajosi. Interesul public trebuie sa prevaleze asupra estimarilor politice si electorale. Intr-o tara bolnava de COVID-19 si insaracita de pandemie este mai usor sa faci “revolutii” decat reforme.

Singura solutie logica si responsabila rezida in consultari politice intre cele mai legitime forte din Parlament (circa 70 de parlamentari) si o „foaie de parcurs” pentru iesirea din criza politica si pandemica pana la anticipate in 2021.

Dionis Cenusa
2021-03-11 14:59:00

Comentarii