Moldova ar trebuie să se concentreze pe pregătirea pentru apărarea propriei securități

Dionis Cenusa
15/02/2022
Foto: Ministerul Apărării via Facebook

În continuare, despre declarațiile oficialilor moldoveni cu privire la escaladarea situației de la frontiera ruso-ucraineană.

Apelul la instrumente diplomatice pentru depășirea crizei de securitate și prevenirea unei agresiuni ruse împotriva Ucrainei este importantă, dar vocea Moldovei este neesențială în acest context. SUA, NATO, UE (Germania și Franța) și OSCE sunt actorii care pot influența ceva. În acest sens, Moldova ar trebuie să se concentreze pe pregătirea pentru apărarea propriei securități. Acest lucru va fi de ajutor și Ucrainei, care are nevoie de aliați stabili. Solidaritatea față de Ucraina nu trebuie însă să dispară.

Declarațiile recente ale Premierului Gavrilița elucidează că autoritățile iau în calcul varii scenarii și ar fi pregătite pentru acestea. În termeni concreți, guvernul preferă să vorbească despre securitatea energetică și faptul că ar putea obține livrări de gaze prin revers (ruta Transbalcanică) și din România (gazoductul Iași-Chișinău). Este neclar ce intenționează să facă autoritățile dacă activitatea Termocentralei de la Kuciurgan este compromisă, iar Ucraina nu poate livra electricitate din motive obiective. Prin acest exemplu încerc să evidențiez faptul că pe lângă securitatea livrării de gaze naturale sunt și alte aspecte vulnerabile (stoparea livrării de electricitate, întreruperea fluxului de bunuri și călători la frontieră, activitatea militară în regiunea transnistreană, criză de refugiați etc.), care chiar dacă sunt ipotetice trebuie oricum abordate cu seriozitate.

De asemenea, autoritățile ar trebui să opereze mai rar cu argumentul că orice s-ar întâmpla UE va oferi asistență. Chiar dacă există disponibilitatea UE de a sări în ajutorul Moldovei, cea din urmă nu poate folosi această oportunitate ca o soluție permanentă pentru depășirea problemelor cu care se confruntă. Acest lucru poate duce la slăbirea capacității de a găsi soluții alternative decât de a cere ajutor financiar de la UE.

În fine, în contextul situației de la frontiera ruso-ucraineană, Moldova ar avea nevoie de garanții solide din partea ONU, OSCE, statelor UE și NATO privind oferirea de asistență (nu doar financiară) în eventualitatea scenariile negative. Aceste “garanții” trebuie să se regăsească în declarații politice scrise din partea acestor organizații și state. În acest fel, guvernarea va demonstra că mizează pe o rețea de aliați și soluții concrete în eventualitatea unor situații dificile.

Dionis Cenusa
2022-02-15 13:09:00

Comentarii