La fel ca și în cazul prezidențialelor din 2020, PAS mizează pe diaspora

Dionis Cenusa
15/05/2021

La fel ca si in cazul prezidentialelor din 2020, PAS mizeaza pe diaspora. Evident atragerea a celor peste 250 mii de votanti care au sustinut-o pe Maia Sandu in turul doi ar ajuta foarte mult PAS.

Ca sa-si mareasca sansele de atragere a votantilor din diaspora PAS a decis sa o adauge in topul listei sale pe Natalia Albot, care are circa 80 mii de urmaritori in Instagram, la care se adauga zecile de mii in alte retele.

Ca si alte persoane din diaspora, Nata Albot niciodata nu a ascuns ca o sustine pe Maia Sandu, fiind un critic acerb al PSRM-ului. Prin aceasta participare la alegeri, pe lista PAS, Nata va face tranzitia de la actuvism civic-politic la unul strict politic. Acest caz indica doua lucruri importante: 1) reprezentantii din diaspora situata in Occident vor sa se manifeste in politica nu doar in domeniul civic; 2) aceste parlamentare pot genera cea mai activa participare a diasporei in istoria alegerilor parlamentare moldovenesti.

Astfel, reprezentantii din diaspora aspira la un rol mai mare decat voluntariat politic in favoarea partidului favorabil. Ocuparea unui rol mai prominent si direct in politica explica o incredere in sine a anumitor reprezentanti din diaspora. Totodata, acest lucru vine aparent sa completeze capacitatile PAS de a mobiliza diaspora prin alte moditalitati, cum ar fi transferul de imagine de la Presedintele Sandu. In ultimele 5 luni, presedintia a facut efort pentru a tine activ interesul diasporei prin intalniri online etc.

Accentul pus pe diaspora vine si ca un raspuns la mobilizarea fortelor politice pe stanga esichierului politic. Urmeaza sa vedem daca strategia PAS in raport cu diaspora va aduce efectul scontat sau nu.

Dionis Cenusa
2021-05-15 16:41:00

Comentarii