Curtea Constituțională și șansele de premier ale lui Igor Grosu

Dionis Cenusa
22/03/2021

Dupa ce decretul Maiei Sandu a apărut în Monitorul Oficial era de așteptat că Curtea Constituțională nu îl va suspenda.

- Totuși aștept să văd evaluarea Curții pe marginea constituționalității. S-a creat un nou precedent care trebuie declarat.

- Acum, Igor Grosu cel mai degrabă va fi votat/trebuie votat pentru că țara e în pandemie totală și pentru că un Guvern slab nu poate contribui la organizarea unor alegeri corecte (de care se face responsabil CEC-ul).

- Igor Dodon se pare că știe că Grosu va deveni premier. De altfel, nu i-ar dori insucces.

- Vocile de la Chișinău (care convingeau Bruxelles-ul și Washingtonul) că alegerile anticipate trebuie să aibă loc cu orice preț probabil vor eșua. Le recomand celor de la Bruxelles și Washington să apeleze la purtătorii unor raționamente mai echilibrate. Această criză demonstrează că trebuie.

- După cum menționam încă anul trecut, voi repeta - un guvern nou este necesar până la aniticipate. Nu mi-am schimbat parerea și, în sfârșit, văd că rațiunea (plus solidaritatea și alte emoții) încep să prevaleze în instituția Președinției și în rândul forțelor pro-reformă.

- Dodon și socialiștii trebuie să clarfice dacă decretul a fost constituțional sau nu, dar numai pentru a clarifica regulile jocului pe viitor. Tot dânșii trebuie să fie mai puțin încrezuți că un eventual Guvern Grosu va eșua. O cooperare bună între Guvern și Președinție, care este garantată cu Grosu, poate crea oportunități multiple.

Așadar, atenția trebuie focusată pe interesul public și cooperare instituțională pentru a ține sub control virusul până la anticipate.

Dionis Cenusa
2021-03-22 13:09:00

Comentarii