Cooperarea bilaterală moldo-română: lipsește un mecanism unic de monitorizare a progresului 

Dionis Cenusa
14/02/2022
Foto: Guvernul Republicii Moldova via Facebook

Cred că toți au văzut comunicatul de presă al guvernului de la ședința comună cu executivul român. Multe domenii sunt incluse pe agenda bilaterală, dar pare să lipsească un mecanism unic de monitorizare a progresului. Există mulți responsabili pentru multe domenii și nicio modalitate concretă de a supraveghea centralizat cum sunt îndeplinite acțiunile.

Este foarte important că responsabilitatea pentru unele acțiuni este partajată. Totuși, de exemplu în domeniul securității energetice, Chișinăul trebuie să-și facă la început temele pentru acasă, la care să adauge noi sarcini.

Încă de anul trecut, Ministerul Infrastructurii a primit sarcini de a pregăti un plan de acțiuni pentru a consolida securitatea energetică. Au trecut deja peste 3 luni și nu este clar unde este planul de acțiuni. Totodată, împreună cu partea română, a fost agreată dezvoltarea unul plan de acțiuni în domeniul securității energetice, inclusiv gestionarea situațiilor de criză. Se necesită dedicație din partea Chișinăului pentru a veni în sfârșit cu un plan de acțiuni în domeniul securității energetice, atât individual cât și unul bilateral cu România.

Pe partea de securitate, este valoroasă oferta părții românești legată de pregătirea personalului militar. Acest lucru ar putea trezi nemulțumiri în cercurile pro-ruse de la Chișinău și respectiv la Moscova. Dar Moldova nu are capacități, de aceea, trebuie să accepte asistența străină de la parteneri de încredere din UE și NATO, ambele reprezentate de România.

Un domeniu sensibil este combaterea corupției, dar accentul se pune pe ministerele Afacerilor Interne. Având in vedere, ponderea corupției din serviciul vamal, resursele ar fi trebuit să fie orientate pe cooperarea între serviciile vamale. Alte domenii care au fost omise țin de mediul înconjurator și migrația.

În fine, după cum am mai comentat, reiterez că asistența financiară a României pentru Moldova trebuie condiționată printr-un set de condiții și progresul implementării lor. În mod ideal, condițiile impuse de partea română trebuie să ia în considerarea implementarea acordului cu FMI și viitoarele condiții impuse pentru asistența macro-financiară a UE. Pot fi spuse și alte lucruri, dar deja cu altă ocazie.

Dionis Cenusa
2022-02-14 10:15:00

Comentarii