Cazul Nataliei Morari: Nu vă creați idoli nici în politică, nici în presă. Gândiți critic

Dionis Cenusa
08/09/2021
Foto: Natalia Morari via Facebook

Cazul Nataliei Morari este foarte complex, iar eu am câteva întrebări serioase:

1. Când a început relația lui Morari cu Platon înainte de Aprilie 2009 (răsturnarea Comuniștilor și ascensiunea oligarhilor) sau după?

2. Ce fel de credibilitate pot avea toți cei din mass-media care nu știau despre relația (bine ascunsă) dintre Morari și Platon (cercetat pentru multiple infracțiuni)?

3. Cum se poziționează cei care sub umbrela TV8 au promovat tot felul de mesaje împotriva lui Platon? Vor fi ei la fel de stricți față de Morari ca și față de Stoianoglo?

4. Câți din mass-media vor cere retragerea premiilor acordate Nataliei Morari, inclusiv pe platforma Forumului Parteneriatului Estic? Cei din mass-media care au lobat pentru candidatura lui Morari știu bine acest lucru.

5. Cum rămâne cu Fundația UE European Endowment for Democracy care a susținut financiar TV8, inclusiv grație lui Morari? E vorba și de imaginea celor de la Bruxelles. Cred că retragerea finanțării pentru TV8 va fi retrasă, iar unii jurnaliști buni de acolo vor avea de pătimit.

6. De ce Morari a acuzat SIS-ul și indirect PAS-ul și pe Maia Sandu că ar șantaja-o și ar dori să o cenzureze? Morari a avut simpatii clar exprimate față de Sandu și PAS, care probabil nici ei nu știau despre legăturile dintre Morari și Platon.

Concluzia și morala principală:

Pentru public: Nu vă creați idoli nici în politică, nici în presă. Gândiți critic.

Pentru Mass-media: Cei independenți trebuie să evite orice asociere și simpatizare politică. Chiar dacă mulți dintre jurnaliști cu mii de likeuri au promovat partide politice, sub piele de miel (unii au câștigat prestigiu și bani), încă aveți timp să reveniți la datoria de jurnalist independent și imparțial.

Dionis Cenusa
2021-09-08 13:09:00

Comentarii