Pentru România Moldova e o miză mult mai mare decât ni se pare la prima vedere

Ana Otilia Nuțu
29/06/2018

Probabil vă gândiți: țara arde și baba se piaptănă. Ce-a apucat-o pe-asta cu Moldova, nu vede că și ai noștri dau foc la țară? Chiar murim de grija altora, când noi avem aici cu codurile, cu Dragnea, cu Tăriceanu, cu achitările?

Well, nu e chiar așa. Dacă ne uităm la ce fac ai noștri, atitudinea față de Moldova e substanța de contrast care ne arată exact mafiile de la noi. Șmecherii noștri se pupă în bot cu șmecherii lor. Firea s-a luat în brațe cu Silvia Radu, proxy-ul lui Plahotniuc de la primăria Chișinăului, înainte de alegeri. Tudose a dat ultima tranșă din ajutorul financiar fără condiții, subminând ajutorul financiar al UE, condiționat de stat de drept și democrație. Tot Tudose a aplaudat sistemul electoral mixt, o mizerie construită să aibă Plahotniuc controlul politic și după alegerile din 2019, sistem îndelung criticat de UE și Comisia de la Veneția. Marii comentatori oficiali și cu funcții ni-l prezintă pe Plahotniuc ca singura speranță „geopolitică”. Guvernul bagă bani, oficial, în site-uri care împrăștie propagandă și fake news. Deși oligarhii moldoveni au cetățenie română, procuratura de la noi nu s-a atins de ei nici cu o floare: ba chiar acum câteva săptămâni, DIICOT a pasat un dosar privindu-l pe Plahotniuc taman procurorilor din Moldova, controlați de Plahotniuc, spălându-se pe mâini. Când toată UE, SUA și alți parteneri internaționali au sărit ca arși de la invalidarea complet nelegitimă a unor alegeri democratice, lucru nemaiauzit nici în dictaturi pe față, niciunul dintre politicienii noștri n-a deschis gura. Dimpotriva, taman în mijlocul scandalului, Norica (ALDE) & Bostinaru (PSD) au încercat să mai albească un pic regimul lui Plahotniuc în Parlamentul European. Plahotniuc însuși și-a început cariera ca șef al Petrom pentru Moldova, în tulburii ani '90 - cine primea o asemenea plească fără legături unde trebuie? Și invers: deunăzi, printre pesediști circula ideea ca Iohannis să fie suspendat doar un pic, după o inovație a Curții Constituționale a Moldovei, care l-a suspendat deja de vreo trei ori „doar un pic” pe Dodon.

Gândiți-vă un pic: dacă ai noștri vor vrea să-și spele banii murdari, iar la noi nu se va mai putea, unde o vor face? Prin UE sau prin Moldova, folosind rețeta moldovenească prin care s-au spălat vreo 20 de miliarde de euro bani rusești, cu largul concurs al Parlamentului moldovean care a modificat la un moment dat legea pentru asta, și cu sprijinul unor judecători dispuși să-și pună semnatura?

Deci stați cu un ochi pe Moldova. Miza e mult mai mare pentru România decât ni se pare la prima vedere.

Ana Otilia Nuțu
2018-06-29 21:58:00

Comentarii