Zagorodnîi trebuie revocat, pentru că așa se protejează legea

Alaiba Dumitru
04/03/2020

Doar anul acesta statul va face licitații în sumă de aproape 10 miliarde lei. O imensitate de bani. Pentru comparație - cifra din furtul miliardului a fost de 13 miliarde lei.

Într-o țară coruptă cum e Moldova, se vor comite multe ilegalități în proces. Multe licitații vor fi date cu un prejudiciu statului.

Când un antreprenor observă un abuz sau neregulă admise în vreuna din licitații, el merge la Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor să-și facă dreptate. Instituția există pentru a face dreptate antreprenorilor care nu sunt de acord cu vreuna din decizii. Este una strategică.

Persoanele care decid acolo trebuie să aibă un anumit grad de independență și de competență. Asta, pentru ca prietenii politicienilor să nu câștige licitații la supraprofituri.

La ANSC șef este o persoană care nu îndeplinește cerințele minime din lege. Anatolie Zagorodnîi pur și simplu nu are trei ani de experiență în domeniul achizițiilor publice, așa cum scrie legea. Și a fost numit cu grave încălcări ale caracterului public al concursului, cu încălcare de lege. A fost revocat de parlament. S-a restabilit prin judecată. Judecata a anulat o Hotărâre a Parlamentului (adică, voința voastră, a poporului), pentru prima dată în istoria noastră.

Zagorodnîi este protejat de Igor Dodon. Poate pentru că vine campania electorală, iar banii pentru finanțarea campaniei tot din achiziții trucate vor veni?

Zagorodnîi trebuie revocat, pentru că așa se protejează legea. Conform legii achizițiilor publice, Comisia Economie, Buget și Finanțe propune revocarea unui consilier al ANSC. O poate face în baza inițiativei înregistrate de mine săptămâna trecută (numărul 75 privind revocarea lui Zagorodnîi).

Majoritatea din comisia Economie, Buget și Finanțe, a refuzat expres să își facă treaba, să protejeze și să mențină legea. Se acoperă cu o hotărâre de judecată defectuoasă și chiar ilegală.

De ce? Pentru că Dodon să poată câștiga nestingherit licitații.

Deputații din Comisia Economie, Buget și Finanțe sunt OBLIGAȚI să acționeze. Pentru că așa se protejează legea.

În caz contrar, opoziția și societatea au instrumente democratice de a depune presiune.

Alaiba Dumitru
2020-03-04 13:08:00

Comentarii