Știri dintr-o țară unde suspiciunile de corupție dau jos guverne. Estonia

Alaiba Dumitru
25/01/2021

Acum două săptămâni, apar știri despre unele donații false în favoarea partidului fostului prim ministru, Juri Ratas. Acesta nu era nicicum vizat și nici suspectat în investigații. Totuși, au apărut dovezi clare că partidul său a beneficiat de donații false, prin interpuși. Din acest motiv, pentru a oferi procurorilor toată libertatea și pentru a asigura credibilitatea anchetei, Ratas și-a dat demisia practic imediat după ce au apărut dovezi despre un POSIBIL caz de corupție.

Repet, Ratas și-a dat demisia din cauza unui posibil caz de corupție în cadrul partidului său, nici măcar nu în adresa lui personal. Chiar dacă nu este în niciun fel suspectat de nimeni. Pentru a asigura circumstanțe de calm politic și social. Așa și a zis, pe 13 ianuarie 2021, când și-a dat demisia.

Așa funcționează un sistem politic unde corupția nu e glumă, unde nu funcționează „poneatii” de genul „Не пойман - не вор”.

După căderea guvernului Ratas, s-a negociat o nouă coaliție, iar noua prim ministră va fi Kaja Kallas. Urmează a fi propusă parlamentului de președinta Kersti Kaljulaid.

Estonia este singura țară din lume care va fi condusă de femei. Atât premierul, cât și președintele sunt femei.

Iar eu când citesc asemenea știri despre cum poate funcționa o țară și cât de responsabili și respectuoși pot fi politicienii față de societate și ce crede lumea despre ei, nu pot decât să mă simt inspirat. Dacă în alte țări este posibil, atunci este posibil și la noi. Trebuie doar să avem înțelepciunea să votăm corect, să nu votăm hoți, sub niciun pretext, nici măcar dacă sunt „de-ai noștri”. Iar dacă am greșit, să-i dăm jos și să votăm din nou. Până nu-i filtrăm cât mai bine. Iar după asta să îi mai filtrăm o dată.

Dar până una alta, pe ai noștri îi filmează cu kuliok și nimic, nici măcar pic de rușine. Pentru moment. Așa că, de lucru avem mult. La anticipate o să avem șansa să curățăm o mare parte din acest Parlament. Nu tot, din păcate. Dar o mare parte. Și o să vină timpul când o să mai ajungă și la dubă. Inevitabil o să vină timpul.

Alaiba Dumitru
2021-01-25 12:17:00

Comentarii