La ANRE avut loc un concurs viciat. Trebuie să-l anulăm

Alaiba Dumitru
18/02/2020

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) este instituția care stabilește tarife la gaz, electricitate, combustibil. De aceea, e important ca voi, cetățenii, să aveți încredere în ea. Pentru ca să aveți încredere în ea, trebuie să aveți certitudinea că politicienii nu-și bagă acolo oameni pe care-i controlează. Pentru asta, minimul e ca angajarea oamenilor să aibă loc într-un mod public și transparent.

Comisia Economie Buget și Finanțe a organizat un concurs pentru angajarea unui Director la ANRE. S-a publicat anunț, au primit CV-uri, s-au făcut interviuri transmise live, deputații membri au ascultat candidații și au pus întrebări, după asta le-au pus note în fișele de evaluare. După asta fișele de evaluare au fost colectate și scorurile finale au fost calculate fără membrii comisiei. Și dacă cineva din membri a avut ocazia să-și schimbe fișa de evaluare în 3 minute? Nu zic că asta s-a întâmplat. Zic că a existat această posibilitate.

Conform Art. 10 al legii cu privire la energetică, concursul trebuie să se desfășoare într-un mod public. Un concurs petrecut în mod public nu înseamnă doar transmisiunea live a interviurilor, ci o transparență la toate etapele concursului, inclusiv (și poate în primul rând) la evaluare. 

Caracterul public al concursului la etapa de evaluare a fost clar încălcat. Or, fișele de evaluare au fost colectate de la membrii comisiei fără a se calcula scorul final. Scorurile finale și candidatul câștigător au fost publicate peste o zi, timp în care a existat posibilitatea ca unii membri ai comisiei să își schimbe scorul inițial. Nu afirmăm că asta s-a întâmplat. Afirmăm că asta ar fi putut să se întâmple. 

Situația este și mai gravă. Se pare că este un mod obișnuit de operare cel puțin în cadrul Comisiei Economiei Buget și Finanțe. Din câte am înțeles, mai multe concursuri au fost petrecute anume în acest mod. Spre exemplu, domnul Anatolie Zagorodnîi un an în urmă a fost desemnat câștigător pentru funcția vacantă de consilier al Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor anume urmare a unui asemenea concurs. Urmare a unui concurs viciat, netransparent.

Pentru început, solicităm anularea concursului pentru funcția de director al ANRE. Așa o să recunoaștem că este o problemă și așa o să facem un pas înainte. Parlamentul nu trebuie să recunoască rezultatele acestui concurs prin confirmarea unui candidat identificat într-un mod netransparent.

Alaiba Dumitru
2020-02-18 12:41:00

Comentarii