Despre judecătorul lui Șor

Alaiba Dumitru
12/08/2021
Foto: Rise Moldova

În aprilie RISE Moldova a publicat o investigație despre Judecătorul lui Șor – Andrei Niculcea. Tot atunci am sesizat CSM (și ANI). Aici vă povestesc despre răspunsul inspecției judiciare.

Un mic rezumat despre ce îi poate fi imputat lui Niculcea:

  • Niculcea a recalificat acțiunile lui Șor în dosarul Furtul Miliardului de pe art 190 alin. 5 al Codului Penal (8-15 ani de pușcărie) pe art. 196 alin. 4 (maxim 3 ani de pușcărie, creând condițiile ca Șor să fie eliberat).
  • Niculcea i-a aplicat lui Șor sentință de 7 ani 6 luni dar l-a eliberat imediat din arest și i-a permis să părăsească sala de judecată.
  • Sentința motivată nu a fost publicată, nici introdusă în sistemul informațional. Vă amintiți cum, ani la rând prin 2018, căutam sentința?
  • Niculcea a ținut 6 luni dosarul ascuns sub pretextul că materialele trebuie traduse. Vă amintiți?
  • Eliberat din arest de Niculcea, Șor a traversat ilegal frontiera în iunie 2019. De atunci se află în Israel, iar Niculcea a zburat în Israel peste câteva săptămâni – pe 5 iulie 2019.
  • Niculcea nu a declarat toate averile în declarația de venit. Asta e ilegal. Nu a declarat nici concubinajul cu fosta soție. Aceasta, la rândul său, a călătorit cu sora lui Șor prin Milano nu o dată și mai administra un salon de frumusețe în Aeroportul Internațional Chișinău, controlat de Șor.

Raportul inspecției judiciare confirmă existența bănuielilor rezonabile despre grave încălcări disciplinare ale judecătorului Andrei Niculcea. Mai jos o să vedeți tot documentul.

Aș atrage atenția la următoarele: Dosarul lui Șor i-a fost repartizat lui Niculcea cum vrei, dar nu „aleatoriu”. Din raportul Inspecției Judiciare vedem cum dosarul a fost repartizat de 8 ori în timp de 24 de ore, până nu a ajuns la Niculcea.

Inspecția Judiciară constată existența bănuielilor rezonabile a abaterii disciplinare:

Dar cu toate astea…..încetează procedura disciplinară și cercetarea disciplinară.

Aici vedeți raportul Inspecției Judiciare.

Atrageți atenție capitolului IV din documentul de mai sus. Acolo Niculcea răspunde fiecărei acuzații, dând dovadă de un tupeu fără margini.

Acest raport a fost transmis Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. Indiferent de concluzia raportului Inspecției Judiciare este competența, autoritatea și, cred eu, obligația Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii să îl penalizeze pe Niculcea, judecătorul lui Șor.

Despre acțiunile ulterioare pe care le vom întreprinde noi o să comunic ulterior.

Alaiba Dumitru
2021-08-12 09:47:00

Comentarii