Proiectul de lege cu privire la Ordinul Medicilor, plin de lapsusuri juridice și lipsit de logică

Ala Nemerenco
04/12/2020

Deoarece ieri așa s-a întâmplat că dl Gațcan a fost în atenția publică prin gestul vecinului dumisale, dar și prin răspunsul oferit mie, dumnealui a decis să demonstreze societății că nu mănâncă pâinea de deputat degeaba și ne-a anunțat oficial că domnia sa a dezvoltat una din cele mai importante legi în sistemul medical - Legea cu privire la Ordinul Medicilor care ar trebui sa reglementeze activitatea medicilor, o lege pe care Republica Moldova nu o are încă.

Istoria acestei legi este una tristă - au existat mai multe încercări de a o elabora. Primele variante prezentate prin 2011 de un grup de autori deputați de la PLDM la dezbaterile publice a fost supusă criticii. Proiectul de atunci a Legii cu privire la Colegiul Medicilor avea multe disonanțe cu alte legi, chiar și cu Constituția, astfel, în loc să fie îmbunătățită, s-a aciuat prin sertarele parlamentului. După, a fost brusc reanimată fără a fi supusă unor reparații și votată subit pe ultimele zeci de metri de activitate al Parlamenului de atunci, la 1 noiembrie 2013.

La adresarea ulterioară a doi deputați (Reșetnicov și Vremea) la Curtea Constituțională în martie 2014, verdictul Curții a fost foarte sever - legea a fost declarată neconstituțională și nu putea fi supusă niciunei căi de atac.

După cum vedem, spiritele s-au liniștit pentru o perioadă mai lungă de timp.

În perioada cât am lucrat la OMS, am organizat multe activități care veneau să fortifice capacitățile locale la acest subiect, inclusiv am adus la evenimente președinți de asemenea Colegii din alte țări, dar am și prezentat ministerului toate modalitățile existente în lume de gestionare a corpului de medici pentru ca Moldova să-și poată alege a sa.

După s-au tot schimbat miniștrii de sănătate ca manușile și subiectul rămânea mereu pentru „mai apoi”.

Și iată acum, ne pomenim cu proiectul gata. Elaborat de către controversatul domn deputat Gațcan, asupra moralității politice a căruia planează nori grei, și încă de doi colegi ai dumisale - Vladimir Odnostalco și Alla Darovanaia. Aici trebuie să luăm aer și să facem pauză, căci e greu de acceptat o așa ofensă pentru toți medicii din țara, mai ales acum, în această situație critică. Este ca și cum noi, medicii, ne-am apuca să elaborăm legi și cadru regulatoriu pentru industria astronautică. Trebuie să ai și multă lipsă de bun simț să te bagi pe așa domeniu specific.

Proiectul prezentat este un plagiat de calitate foarte proastă de pe legea românească, cu lapsusuri juridice foarte mari, lipsă de logică între articolele copiate și trântite cam la nimereală, cu activități care nu au o finalitate juridică, cu lucruri importante rămase fără atenție, neracordată per total la standardele europene etc. Proiectul, cel mult, poate pretinde doar la crearea unui nou sindicat sau a unui nou organ controlat de putere în stilul celor deja cunoscute. Autorii proiectului nu au consultat opinia și nu au implicat în procesul de elaborare societatea medicală, medicii, cei pentru care este legea și nu au ținut cont de toate aspectele istorice relatate mai sus.

Stimați medici, câte palme ați luat în aceasta pandemie? Dacă nu au fost suficiente, mai vine una acum. De la Odnostalco, Darovanaia și medicul Gațcan.

PS Domnul deputat ne-a anunțat că e pe finalizare și un alt proiect - cel al malpraxisului. Dacă sincer, începe să mă ia groaza.

Ala Nemerenco
2020-12-04 19:17:00

Comentarii