Cu referire la marea implicare în salvarea domeniului social al triumviratului fals

Ala Nemerenco
19/11/2019

- Suportul unic pentru sărbătorile de iarnă în sumă de 700 lei, este o politică copiată de la fosta guvernare Filip care s-a bazat doar pe injecții electorale sub formă de pamperși și cozonaci, care a dus la un deficit în Bugetul asigurarărilor sociale nemaipomenit pînă acum de la proclamarea independenței - au intrat în 2019 cu un deficit de 2 miiarde 890 mln lei care abea-abea de-am început a-l acoperi. Poftă bună la cozonaci și răcitură de cocoș, dragul meu popor!

- Indexarea de două ori pe an a pensiilor, rămâne a fi un risc pe care specialiștii Băncii Mondiale, FMI și alți experți ne-au atenționat să o tratăm cu atenție. Noi am pregătit alte soluții în loc, deoarece chiar e important să majorezi veniturile oamenilor care trăiesc din pensii, dar fără a distorsiona sistemul de pensii.

- Majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei - a fost ideea mea personală și aceasta cunoaște tot personalul ministerului. Mai mult decât atât, inițial, la dezvoltarea CBTM, am cerut și introdus majorarea APRA cu 700 lei, neavând în acel început de septembrie încă calculele posibilelor majorări de prețuri la căldură, gaz. Despre aceasta cunosc toți, inclusiv Ministerul Finanțelor.

- Garantarea pensiei pentru o perioadă de 5 ani, în cazul decesului unuia dintre soți vine în contradicție totală cu sistemul de pensii din RM, este o ideie populistă și ministerul a trimis o Notă informativă aprofundată la acest subiect.

- Majorarea alocației veteranilor la acțiunile de lupă de pe Nistru, Afganistan, și alte categorii de militari - propunerea a venit după întâlnirea dnei Maia Sandu cu veteranii în care le-a promis că majorează alocația, astfel inițiativa s-a regăsit în Bugetul Solidarității. Sincer, ar trebui să fii orb de tot să nu vezi că fosta alocație de 100 lei era o bătaie de joc pe care a menținut-o ani de zile guvernarea PD. Și deoarece la această ideie genială pretinde personal dna deputat PD Ruxanda Glavan, aștept să anunțe un duel domnilor Dodon, Chicu și dnei Greceanîi și minim aștept de la Dumneaei o postare gălăgioasă în care i-ar învnui de furt intelectual a ideii pe care din 2016 PD-l deținând guvernarea nu a fost capabili să o implementeze.

- Majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic - majorarea de la 45 000 lei la 120 000 lei pentru medici și farmaciști și pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36 000 lei la 96 000 lei. Este inițiativa mea personală din prima zi de când am venit la minister. Și este o rușine că atunci când în domeniul educației aceste indemnizații au fost majorate, ministerul sănătății era în hibernare cu tot cu fostele doamne ministre democrate.

- Faptul că majorarea salariilor în sectorul bugetar va constitui în medie 10% este totalmente ideea guvernului Sandu, în special a dnei Natalia Gavrilita și echipei Dumneaei de la Ministerul Finanțelor. No comment aici.

Și aceasta e tot ce a produs așa un munte de titani?! Dar restul politicilor sociale propuse de GV Sandu unde le-ați pierdut? Și alte inițiative de-ale voastre, domnilor, unde le-ați pierdut căci nu se regăsesc în această listă? La ce bun atunci atâtea torpede aruncate vre-o două luni bune în domeniul social? Ori torpedele erau false, ori torpedistul ne-profesionist.

Dispoziție bună la toată lumea!

Ala Nemerenco
2019-11-19 12:20:00

Comentarii