Ce-am făcut în 100 de zile de mandat

Ala Nemerenco
27/09/2019

Vă întrebați probabil - ce-am făcut în aceste 100 zile?

Nu știu cum par toate dintr-o parte - multe sau puține, rezultatele mele, dar câte nu ar fi, nici pe departe nu sunt cele cu ce îmi doresc să mă ocup. Fiindcă zilnic lucrez pe post de pompier, tămăduitor, reparator, salvator de vieți, anchetator, și nu mai știu ce. Și toate astea tare îmi mai toacă timpul, și el zboară, și mi-e tare frică de un singur lucru - că nu o să reușesc tot ce am planificat. Căci toți înțelegem bine că cel mai des așa guverne sunt de sacrificiu, și timpul fuge, aleargă-înnebunit, și eu am în față acele 2 spitale regionale spre care trebuie să ajung cu orice preț, și să reușesc după prima majorare pentru gărzi să mai realizez încă o majorare, una mare de tot, și multe altele.

Las aici puținul la care am străduit: achiziții dubioase stopate și trimise în investigații; supra-procurări de medicamente ajunse în termen de expirare; stoparea exclusivității/monopolului și termenului de 25 ani de contract unei singure companii în dializă; procurarea cu AIEA un aparat linear pentru radioterapie în oncologie; modificarea Regulamentului de numire în funcție a conducătorilor IMSP și demarăm concusurile; din 1 octombrie am majorat salariile personalului pentru gărzile de noapte cu pînă la 1000 lei sumă fixă pentru o gardă; pentru 2020 majorăm indemnizațiile pentru tinerii medici care pleacă în zona rurală de la 40 mii lei la 120 mii; am reglementat organizarea concursului pentru studiile de rezidențiat; creăm cadrul legal pentru a permite încadrarea în câmpul muncii a absolvenților după 6 ani de facultate și inclusiv încadrarea temporară în câmpul muncii a studenților mediciniști în calitate de personal medical mediu; a fost creat portalul online al certificatelor de concediu medical; cu susținerea Guvernului României procurăm pentru sudul și nordul șării 2 RMN, 2 TC și 2 mamografe staționare și 1 RMN pentru copii la Institutul Mamei și Copilului; lucrăm la metodologia de formare a prețurilor la medicamente cu scopul revizuirii lor, la modificarea metodologiei de selectare a medicamentelor rambursate, cream mecanism de monitorizare a stocului și consumului de medicamente la ANMDM; începem în curând eliminarea medicamentelor expirate prin colectarea lor de la populație în farmacii, analizăm posibilitatea achizițiilor comune de medicamente cu România, lucrăm la Legea Medicamentului racordând-o la directivele UE; dezvoltăm Registrului Pacienților cu Diabet Zaharat, Registrul Cancerului și cel al Pacienților cu Boli Renale; dezvoltăm Strategia de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate 2020-2030; modificăm cadrul legal pentru restabilirea funcționalității ANSP și AMP - 2 reforme tare "ciudate" a fostului Guvern; modificăm Codul Muncii; am majorat indemnizația unică la nașterea copilului care a ajuns să fie 7911 lei (+1608 lei); e gata proiectul cu plafonarea pensiilor pentru a nu mai avea pensii de milioane; semnăm acorduri sociale cu Letonia, Belarusi și multe multe altele. Și listei „to do” nu i se vede capătul...

Au fost prea pline aceste 100 zile. Și lungi până în dric de noapte. În care am tăcut, am vorbit, am descoperit trădări, am trăit dezamăgiri, am aflat adevăruri, dar și lucruri noi, am creat, am zâmbit, și am mers înainte. Vom reuși.

Ala Nemerenco
2019-09-27 19:20:00

Comentarii