Peste 20 de agenți economici din țară au interdicție de a participa la licitaţiile publice

Natalia Porubin
26/10/2015
Valeriu Secaş (stânga) a vorbit despre lista de interdicţie în cadrul unei şedinţe a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie Foto: Anticoruptie.md

Cinci agenți economici au fost incluși, de la începutul acestui an, în lista de interdicție pentru participarea la procedurile de achiziții publice. În majoritatea cazurilor, măsura a fost aplicată pentru nereguli de procedură, fals în documente sau livrare de produse necalitative. În trei cazuri, agenții economici și-au restabilit dreptul de a participa la licitații prin decizia instanțelor de judecată.

Lista neagră este întocmită de Agenția Achiziții Publice. Odată introdus în lista de interdicție, agentul economic nu mai are voie să participe la concursuri de achiziții publice timp de trei ani. Decizia poate fi însă contestată în judecată.

Potrivit lui Valeriu Secaș, director adjunct al Agenției Achiziții Publice, lista de interdicție este unul din instrumentele pe care statul le-a instituit pentru a proteja interesele autorităților contractante. Astfel, în cazul în care nu se respectă contractul, autoritatea contractantă nu trebuie să accepte bunurile sau serviciile achiziționate, dar pot reclama agenții economici de rea-credință.

„Autoritatea contractantă trebuie să solicite executarea contractului în forma în care s-a încheiat și este obligată să nu accepte recepționarea bunurilor dacă ele nu corespund. Dacă operatorul economic refuză să execute contractul, autoritatea contractantă are dreptul să-l rezilieze și este obligată să sesizeze Agenția de Achiziții Publice pentru a fi introdus în lista de interdicție acest agent economic”, a declarat Valeriu Secaș.

Actualmente în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice sunt incluși 24 de agenți economici. Unii dintre aceștia își vor putea relua activitatea abia în anul 2018.

 

 

 

Natalia Porubin
26/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii