LOVIS... FOREVER. Revenirea triumfătoare pe piața achizițiilor după scandalul licitațiilor trucate

Viorica Mija
15/07/2022
Sursa: CIJM

Grădinițele și școlile au devenit o „piață deschisă” pentru produsele cu ulei de palmier. Inclus  în lista neagră în țările europene, din cauza problemelor de sănătate pe care le poate genera, uleiul de palmier stă deocamdată în capul mesei la moldoveni. Explicația e una simplă: utilizarea acestui ulei cu reputație proastă îi ajută pe producători să taie în jumătate costurile de producție. O investigație marca Centrul de Investigații Jurnalistice deconspiră, pe lângă lacunele legislative, schemele prin care aceste produse ajung în meniul copiilor din instituțiile preșcolare  și școlare.

Am descărcat aleatoriu un contract de achiziție a produselor alimentare pentru grădinițe, din surse deschise.  Contractul atribuit prin procedura de tender societății cu răspundere limitată „Lovis Angro” prevede aprovizionarea școlii primare-grădiniță N 199 din Chișinău cu produse alimentare, în sumă totală de aproape 105 000 lei. În anexă sunt indicate și criterii clare pentru biscuiții care urmează să fie achiziționați: din făină de grâu, pe bază de ulei de floarea soarelui, fără grăsimi hidrogenate și ulei de palmier.

„Lovis Angro” a propus biscuiți produși sub marca Flamingo. Am decis să vedem dacă produsele corespund cerințelor înaintate de autoritatea contractantă. După mai multe încercări eșuate de a discuta cu producătorul, am mers în magazine să ne convingem că putem găsi biscuiți Flamingo care să corespundă rigorilor. Din păcate, niciun produs sub această marcă nu avea ca ingredient uleiul de floarea soarelui. Respectiv, nici nu putem avea siguranța ca timp de jumătate de an copiii de la grădinița N 199 au consumat biscuiți „sănătoși”.

Și dacă în privința producătorului nu putem să ne exprimăm categoric, atunci în ceea ce privește corectitudinea SRL Lovis Angro avem dubii motivate, deoarece nu este prima dată când această firmă livrează produse neconforme, iar imaginea sa nu este tocmai una impecabilă.

La 24 decembrie 2016, 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi mai mulți agenți economici care au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, au fost reţinuți, fiind bănuiți într-un dosar de trucare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Lilian Sofrone, directorul „Lovis Angro”, a fost unul dintre oamenii de afaceri arestați de procurori în dosar.

În așa fel,  „Lovis Angro” a câștigat în 2016 zeci de contracte de achiziții publice la DETS Râșcani, DETS Buiucani și DETS Centru.

Deși anii 2018-2019 au fost cu probleme judiciare pentru șeful srl-ului, afacerea, dimpotrivă, a înflorit de la o zi la alta. Dacă în 2017, în plin scandal al licitațiilor trucate, firma era în minus la capitolul profit net, în 2018 și 2019 afacerea a mers ca pe strună.

Mai mult, în 2018 „Lovis Angro” a continuat să câștige licitațiile pentru aprovizionarea cu produse alimentare a grădinițelor. Astfel, doar pentru alimentarea copiilor din grădinițele din sect.Râșcani, în perioada 27.12.2018 – 03.01.2019 au fost încheiate 5 contracte, în sumă totală de aproape 12 milioane de lei. O colaborare intensă a avut loc și cu Directia Generală Educație Tineret și Sport Botanica.

Anul 2022 a fost, la fel, unul de poveste. SRL „Lovis Angro” a câștigat deja zeci de licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a mai multor instituții de învățământ, spitale, centre de sănătate. Geografia destinatarilor cuprinde întreaga țară, iar valoarea cumulativă a contractelor depășește cifra de 20 de milioane de lei. Unul dintre cele mai bănoase contracte este cel cu Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilitati adulte din Badiceni, Soroca, care este de aproape un milion de de lei.

Mai multe detalii despre „regulile junglei” în domeniul utilizării uleiului de palmier, citiți în investigația ”Afaceri unsuroase cu ulei de palmier: cui, cât și cum plătim din contul sănătății noastre”

Viorica Mija
15/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii