Fudulie la primărie, în timp ce peste 300 de oameni nu au apă potabilă

Anticorupţie.md
30/08/2021

Primăria comunei Brătuleni din raionul Nisporeni va cheltui peste 700 de mii de lei pentru amenajarea terenului adiacent instituţiei. În acelaşi timp, peste trei sute de locuitori din satul Cârneşti, parte componentă a comunei Brătuleni, se confruntă cu o problemă acută de apă potabilă şi îşi fac rezerve de apă de ploaie pentru uz casnic. Comuna Brătuleni numără puţin peste 1700 de locuitori, inclusiv cu cei peste 300 de locuitori din Cârneşti, scrie portalul revizia.md.

La 2 august 2021, Primăria comunei Brătuleni a semnat cu SRL NISPROFCON din Nisporeni un contract de achiziţie a serviciilor în sumă de  718.857 de lei, inclusiv TVA.

 

Conform contractului semnat, firma respectivă urmează să amenajeze timp de 24 de luni teritoriul adiacent Primăriei. Este vorba de două terenuri destinate construcţiilor, cu suprafaţa de 26 şi 17 ari.  

Firma a fost desemnată câştigătoare în urma unei proceduri de cerere de oferte de prețuri cu nr. ocds-b3wdp1-MD-1623062647623, anunţată la începutul lunii iulie a anului curent, la care au participat doi agenţi economici, SRL NISPROFCON  care a propus 499 206 de lei, şi SRL SCARTEH din Chişinău, oferta căreia a fost de 650.000 lei fără TVA.

 

Oferta câștigătoare,având valoarea de 499 206,67 lei, suma contractului cu 20% TVA nu trebuia să depășească 599 048,004 lei. Cu toate acestea, contractul semnat a fost în sumă de 718 857, 60 lei. Prin urmare, Primăria Brătuleni a majorat neîntemeiat valoarea contractului încheiat cu „Nisprofcon” SRL cu 118 000,40 lei. Aceste circumstanțe ridică suspiciuni rezonabile că achiziția a fost trucată.

Conform Caietului de sarcini, terenul adiacent Primăriei urmează să fie nivelat cu un buldozer, va fi înconjurat cu un gard din metal, iar accesul va fi printr-o portiţă specială. Pe teritoriul nivelat urmează să fie instalate două foişoare din lemn „pentru recreare”, patru bănci şi patru urne pentru gunoi. Pe teritoriu urmează să fie amenajate teritorii pavate cu piatră, iar pentru decoraţiuni urmează să fie folosit pietriş roşu şi plăci din granit. Este prevăzută şi acoperirea pereţilor Primăriei cu piatră decorativă. 

Aceasta este a patra achiziție câştigată de SRL NISPROFCON  în comuna Brătuleni.

 

Cei 718.857 de lei ar fi aproape suficienţi pentru a rezolva problema aprovizionării cu apă potabilă a satului Cârneşti. 

Până în 2018 şi satul Brătuleni s-a confruntat cu problema deficitului de apă. La 31 iulie 2108, Primăria comunei Brătuleni a semnat un contract de 868.051,  inclusiv TVA cu SRL „Vaspus”, pentru construcţia apeductului în localitate. Achiziția s-a desfășurat prin procedura de negociere fără publicare aprealabilă a aunui anunț de participare.

Cât priveşte locuitorii din Cârneşi, aceştia trebuie să facă cale de mai bine de un kilometru pentru a se aproviziona cu apă potabilă.
Din cauza secetei din ultimii ani, majoritatea fântânilor din sat s-au înnămolit, iar unele au secat complet. Singura sursă de apă potabilă este un izvor de la intrarea în localitate la care pe timp de vară oamenii fac rând.

Gospodarii din sat s-au aprovizionat cu butoaie din plastic în care colectează apa de ploaie pentru uz casnic. 

Nicolae Chercheja, primarul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni, a declarat încă vara trecută că aşteaptă bani din România după ce a accesat un proiect finanţat de ţara vecină pentru a construi un apeduct, dar a fost blocat de autorităţile de la Chişinău.
„Partea română este gata să ne dea apă. S-a făcut acord, memorandum, toate procedurile, dar acum când să treacă Prutul trebuie nişte documente şi din cauza birocraţiei se blochează toate hârtiile”, s-a justificat edilul de Brătuleni.

O altă problemă cu care se confruntă locuitorii din Cârneşti este accesul la serviciile medicale. În localitate nu activează niciun lucrător medical, cu excepţia unui medic care vine pentru câteva ore o dată în lună.

Anticorupţie.md
30/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii