Achizițiile publice din Parlament - la vedere // Anterior informația despre licitațiile din Legislativ era catalogată drept „secret de stat”

Cornelia Cozonac
27/12/2021
CIJM

Secretariatul Parlamentului a lansat,  luni, un portal informativ al achizițiilor publice în cadrul Parlamentului Republicii Moldova - achizitii.parlament.md. Portalul cuprinde toate anunțurile de achiziție a bunurilor, serviciilor și lucrărilor, planurile anuale de achiziții publice, rapoartele cu privire la monitorizarea și executarea contractelor instituției. Centrul de Investigații Jurnalistice a arătat în ultimii ani, în cadrul a câtorva anchete jurnalistice, că procesul de achiziții în Parlament era unul netransparent.  

Baza de date a platformei achizitii.parlament.md include informația sistematizată începând cu anul 2016, se precizează într-un comunicat de presă al Legislativului.  

În contextul noilor reglementări în domeniul achizițiilor publice, toate anunțurile de participare la procedurile de achiziții publice, inclusiv documentația de atribuire, sunt plasate în Sistemul Informațional Automatizat ”Registrul de Stat al Achizițiilor Publice” (SIA RSAP ”MTender”).

”Transparența este un principiu fundamental în activitatea unei autorități publice. Cetățenii trebuie să știe cum și pentru ce sunt utilizați  banii publici”, a menționat în context Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat câteva anchete jurnalistice legate de achizițiile publice din Parlamentul Republicii Moldova și modul netransparent în care se desfășurau licitațiile.

Una din anchete viza sistemul electronic de vot, instalat în clădirea renovată a Parlamentului în 2015, despre care Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că a costat aproape 13 milioane de lei, dar continua să rămână obiect de decor în cadrul şedinţelor plenare ale legislatorilor. Informația detaliată despre această achiziție a fost obținută după publicarea investigației, întrucât reprezentanții Parlamentului, responsabili de instalarea şi buna funcţionare a tehnicii, precum şi şefii de la compania care a executat lucrările au refuzat să facă publice informaţiile privind costurile, invocând „secretul de stat”.

Cornelia Cozonac
27/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii