Șeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, demis pentru o licitație dubioasă

Julieta Savițchi
12/02/2016
Igor Gamrețki. Captură: privesc.eu

Igor Gamreţki, șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a fost demis joi, 11 februarie, cu votul a 28 de consilieri. Aleșii locali au luat decizia după ce portalul Anticorupție a relatat la începutul acestui an despre implicarea lui Igor Gamreţki într-o licitaţie dubioasă privind amenajarea locurilor de parcare în Capitală.

Decizia a fost luată cu votul a 19 consilieri de la PSRM, cinci de la PPEM, doi de la PCRM, Ilian Cașu de la Partidul Nostru și consilierul independent Ion Ștefăniță. 

Aleșii locali au constatat că Igor Gamrețki și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu și ar fi semnat un contract de parteneriat public-privat privind amenajarea parcărilor din Chișinău, fără a avea un proiect aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. În cadrul audierilor, consilierii s-au referit la investigaţia "Milioanele Primăriei, îngropate în 41 de curţi din Chișinău".

Ulterior, Igor Gamreţki a declarat că demisia sa este ilegală, iar decizia ar fi una politică. Şi primarul Dorin Chirtoacă s-a opus deciziei CMC. „Legea administrației publice locale este lege organică și prevalează în fața Legii statutului municipiului Chișinău. În articolul 29 se menționează că primarul numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective, personalul Primăriei, conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea şi reciclarea profesională”, a declarat edilul.

Igor Gamreţki, care a fost coleg de clasă cu Dorin Chirtoacă, a fost numit în funcţie în mai 2013. Anterior, presa a scris despre implicarea funcţionarului în mai multe scandaluri. În august 2015, CNI a iniţiat un control în privinţa lui Gamreţki pentru a fi verificate atât veniturile şi proprietăţile acestuia, precum şi dacă ar fi fost în conflict de interese în cazul licitaţiei privind lucrările pentru reabilitarea străzii Alecu Russo din Chişinău.

Julieta Savițchi
12/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii