Şedinţă specială a Parlamentului privind furtul de la BEM

Anticoruptie.md
26/11/2015
Sursa foto: publika.md

Şefii instituţiilor care trebuie sa ofere răspunsuri privind furtul de la BEM sunt aşteptaţi la audieri în Parlament pe data de 2 decembrie. Decizia a fost luată astăzi în şedinţa în plen a Legislativului.

Procurorul general, Corneliu Gurin, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, guvernatorul demisionar al BNM, Dorin Drăguțanu, și ministrul în exercițiu al Finanțelor, Anatol Arapu, urmează să vină la raport în Legislativ pe cazul furtului de la BEM.

Propunerea a fost înaintată de Partidul Socialiștilor, care a argumentat că subiectul a fost inclus primul în sesiunea de toamnă, iar de un an se vorbește despre furtul secolului la BEM, însă fără niciun răspuns concret.  "Un fost prim-ministru a fost arestat, dar ce se întîmplă cu ceilalți suspecți? Cred că este în interesul tuturor să aflăm răspunsurile la aceste întrebări", a spus liderul PSRM, Igor Dodon, care a insistat ca audierile să se desfășoare astăzi.

Deputatul Grigore Cobzac, membru al fracțiunii Partidului Liberal Democrat, a susţinut propunerea. “Vrem ca cei audiați să vină cu informație privind termenii de desfășurare a anchetei. Dacă au fost sau nu identificați făptații acestui furt și cei care au incendiat mașina cu documente de la BEM. De ce Candu și Lupu nu au intervenit dacă tot cunoșteau despre acest furt. Vrem să cunoaștem dacă până la un an de la producerea acestui furt informația precum că banii furați au fost investiți în Aeroport este veridică. Și dacă BNM a intervenit pentru a opri furtul”, a declarat Cobzac citat de moldova.org

Ulterior, potrivit deschide.md,  lideru PD, Marian Lupu a spus că nu crede în sinceritatea acestor acţiuni ale PLDM, şi  că mai degrabă ele fac parte dintr-un scenariu care să ducă spre anticipate.  Liberalul Mihai Ghimpu a comentat şi el: de ce PLDM nu a protestat timp de şase ani când eu le spuneam că se fura BEM?!

Propunerea de a fi organizate audieri privind furtul bancar a fost susţinută de către 50 de deputaţi socialişti, comunişti şi liberal-democraţi. Deocamdată nu se cunoaște dacă audierile vor fi deschise sau ședința Parlamentului va avea loc cu uşile închise.

Anticoruptie.md
26/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii