Răspunsul Departamentului de Justiţie din SUA despre investigaţia privind furtul miliardului din Republica Moldova

Anastasia Nani
28/07/2016

Departamentul de Justiţie din SUA nu confirmă şi nici nu infirmă demararea unei anchete privind fraudele bancare din Republica Moldova. Într-un răspuns adresat portalului Anticoruptie.md, reprezentanţii Departamentului susţin că ţine de politica instituţiei să nu ofere un răspuns privind chestiunile legate de anchetele în derulare. 

Reporterii portalului Anticoruptie.md au adresat demersul după ce compania „Frontier Solutions” a expediat joi, 21 iulie, procurorului general interimar Eduard Harunjen şi Adrianei Beţişor de la Procuratura Anticorupţie o scrisoare în care, între altele, anunţă despre inițierea unei investigații în SUA privind furtul miliardului din sistemul bancar din Republica Moldova. Prin aceeaşi scrisoare, firma informa că îl reprezintă pe Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, în ceea ce ţine de colaborarea acestuia cu oficialii din structurile de drept şi Departamentul de Justiţie al SUA. „Domnul Gofman are statut de martor într-o anchetă în desfăşurare, pornită în SUA, privind furtul unui miliard de dolari din băncile din Moldova”, se arată în scrisoarea Frontier Solutions prin care autorităţile de la Chişinău sunt rugate să asigure protecţia lui Mihail Gofman. 

Printr-o altă scrisoare, „Frontier Solutions” cerea autorităţilor din Ucraina să nu-l extrădeze pe omului de afaceri Veaceslav Platon, reţinut acum câteva zile la Kiev şi învinuit în dosarul fraudelor bancare. „Veaceslav Platon este un martor-cheie în cadrul anchetei desfăşurate de Departamentul de Justiţie din SUA, HSI şi FBI privind furtul unui miliard de dolari de la băncile din Moldova. El cunoaşte bine care au fost mijloacele şi metodele de furt, precum şi locul unde se află banii furaţi”, se arată în demers.

Anticoruptie.md a adresat un demers şi companiei „Frontier Solutions”, dar, deocamdată, reprezentanţii firmei nu au răspuns la întrebările reporterilor. 

În cadrul unui interviu acordat recent Ziarului de Gardă, Eduard Harunjen a declarat că autorităţile din SUA nu au demarat vreo anchetă. „Nu este nicio anchetă. Este doar scri­soa­rea unui ONG care are sco­pul de a face spec­ta­col. Noi avem o scri­soare ofi­ci­ală de la Amba­sada SUA, care ne-a spus că ceea ce face Gofman în SUA nu are nimic în comun cu Guver­nul SUA. Domnul Gofman, ca fost ofi­țer, dă dovadă de lași­tate. A lan­sat niște acțiuni în spa­țiul public și pe urmă nu vine la audi­eri. Nimeni nu are de gând să-l rețină, ca mar­tor. Nimeni nu l-a reți­nut când a fost anchetă pe el, când voi ați inves­ti­gat ave­rea lui”, a spus Eduard Harunjen.

Vă invităm să aflaţi mai multe detalii dintr-un interviu cu Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, care va fi publicat vineri, 29 iulie, pe portalul Anticoruptie.md. 

Anastasia Nani
28/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii