R. Moldova, printre „lideri” în topul țărilor care nu execută deciziile CEDO

Anticoruptie.md
24/08/2016
Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Sursa foto: coe.int

Neexecutarea hotărârilor CEDO reprezintă o problemă acută pentru Înalta Curte de la Strasbourg, observă Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei.

Într-un articol publicat pe site-ul instituției, Muižnieks subliniază că cele mai grave probleme legate de executarea hotărârilor CEDO se atestă în Rusia, Republica Moldova și Ucraina, unde executarea unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului durează zece, opt și, respectiv, șapte ani, față de media de patru ani pentru restul statelor care au ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Autorul articolului informează că deși Raportul anual al Comitetului de Miniștri cu privire la executarea hotărârilor Curții atestă un nou record de cazuri închise în 2015, se constată o creștere considerabilă și a numărului de cazuri aflate pe rol de mai mult de cinci ani. În anul 2011, aceste cazuri au reprezentat 20% din numărul total de hotărâri CEDO transmise spre executare, iar până la sfârșitul anului 2015, această cifră a crescut până la 55%.

În total, susține Comisarul european pentru Drepturile Omului, în prezent există peste 11.000 de hotărâri ale CEDO în așteptare pentru a fi executate de către statele condamnate, iar numărul de cazuri „lider”, care nu au fost puse în aplicare timp de mai mult de zece ani, este în continuă creștere.

Anticoruptie.md
24/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii