Proiect // Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte ai ANI ar urma să fie testați la poligraf. Ce mai prevede regulamentul propus spre dezbateri publice

Anticoruptie.md
20/01/2017
Consiliul de Integritate, la prima ședință Foto: moldpres.md

Consiliul de Integritate a elaborat proiectul regulamentului de desfășurare a concursului în urma căruia urmează să fie aleși președintele și vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate. Potrivit documentului propus spre dezbateri publice, viitorii candidați pentru funcțiile de conducere a ANI urmează să susțină trei probe: testul scris, interviul și testarea la poligraf.

Proiectul prevede că la concurs vor fi acceptate persoanele cu o experiență de muncă de cel puţin șapte ani, în cazul președintelui, și de cel puțin cinci ani, în cazul vicepreședintelui, în domeniul dreptului, al economiei, al administraţiei publice sau al managementului. Candidații trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și ar urma să depună declarația de avere și interese personale, dar și o declarație de integritate, cu acordul pentru verificarea acestora. Totodată, dosarul fiecăruia dintre candidați va trebui să conțină un program cu prioritățile Autorității Naționale de Integritate în următorii ani. 

Documentul stipulează și criteriile de evaluare a candidaților în cazul probei scrise și a interviului. Printre altele, viitorul președinte și adjunctul său ar trebui să-și ia angajamentul că acceptă să-și dea demisia în cazul în care ANI își dovedește neperformanța. Proiectul mai prevede că Consiliul de Integritate poate invita un reprezentant al președintelui Republicii Moldova în calitate de observator al procesului de organizare și desfățurare a concursului.

Membrii Consiliului de Integritate anunță că așteaptă sugestii pe marginea proiectului de regulament până pe data de 26 ianuarie. 

Anticoruptie.md
20/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii