Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, este sceptic în privința șanselor de modificare a Constituției, conform prevederilor noii Legi a Procuraturii

Anticoruptie.md
28/07/2016
Eduard Harunjen, procurorul general interimar. Foto: zdg.md

Eduard Harunjen, procurorul general interimar, susține că noua Lege a Procuraturii, care va intra în vigoare la 1 august curent, va spori inde­pen­dența procesu­ală a procu­ro­ri­lor pe cauze penale, va asi­gu­ra o formă mai avan­sată de selectare și numire în func­ții a pro­cu­ro­ri­lor și va spori inde­pen­dența procuro­ru­lui general, numirea căruia va fi detașată de factorul politic. În același timp, Harunjen se arată sceptic că va putea fi asigurată o majoritate de 2/3 din deputați pentru modificarea Constituției și alegerea unui nou șef al Procuraturii Generale conform noilor prevederi. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit lui Eduard Harunjen, a fost insti­tu­ită o nouă struc­tură a Pro­cu­ra­tu­rii, astfel reducându-se numă­rul pro­cu­ro­ri­lor de la 150 la 90. În același timp, unele sub­di­vi­ziuni au fost lichidate. Ast­fel, rela­ți­ile cu mass-media, ser­vi­ci­ile de peti­țio­nare, secu­ri­ta­tea internă, ser­vi­ciul per­so­nal au fost trans­mise unor sub­di­vi­ziuni cre­ate din funcționari publici. „Pro­cu­ro­rii urmează să se axeze doar pe inves­ti­ga­ții pe cauze penale. Noua struc­tură va func­ționa înce­pând cu 1 august, când va intra în vigoare legea. Atunci, șefii sub­di­vi­ziu­ni­lor vor fi pla­sați pe prin­ci­piul de inte­ri­mat, după care vor fi ini­țiate con­cur­suri. După această etapă, urmează să con­so­li­dăm capa­ci­tă­țile a două pro­cu­ra­turi des­pre care se vor­bește foarte mult și pe care mizăm foarte mult: Pro­cu­ra­tura Anti­co­rup­ție și Pro­cu­ra­tura pen­tru Com­ba­te­rea Cri­mei Orga­ni­zate și Cauze Spe­ci­ale”, a subliniat procurorul general interimar. 

Acesta a mai declarat că, în condițiile actuale de instabilitate politică, este puțin probabil că va fi asigurată o majoritate parlamentară, care ar vota pentru modificarea Constituției și ar permite numirea noului procuror general de către președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). „Legea pre­vede două moda­li­tăți de ale­gere a pro­cu­ro­ru­lui gene­ral. Una, care implică modi­fi­ca­rea Con­sti­tu­ției și care pre­vede că CSP selec­tează can­di­da­tura și o remite pre­șe­din­te­lui, și a doua, care are ele­mente din legea nouă, dar și din cea veche. În acest caz, pro­ce­dura de selec­tare a can­di­da­tu­rii revine CSP-ului, doar că actele nu sunt remise șefu­lui sta­tu­lui, ci pre­șe­din­te­lui Par­la­men­tu­lui, care urmează să pro­pună can­di­da­tura la vot. Fără îndo­ială, această moda­li­tate mai păs­trează amprenta poli­ti­cu­lui, deo­a­rece e vorba de votul depu­ta­ți­lor. Deși, ținând cont de rea­li­tă­țile noas­tre, aceasta este sin­gura solu­ție reală care poate fi imple­men­tată. De ce spun asta? Deo­a­rece, și nu este un secret pen­tru nimeni că astăzi, în con­di­ții de insta­bi­li­tate poli­tică, e greu de declan­șat pro­ce­dura de modi­fi­care a Con­sti­tu­ției și de asi­gu­rat o majo­ri­tate cali­fi­cată,de 2/3 din depu­tați”, a explicat Harunjen.

El a precizat că deocamdată nu a decis dacă va candida sau nu la funcția de procuror general. „E o pro­vo­care seri­oasă. Aș putea lua o deci­zie sigură atunci când voi vedea cum va func­ționa mode­lul pe care l-am imple­men­tat până acum. Să vedem cum vor reac­ționa pro­cu­ro­rii la noua struc­tură. Dacă lucru­rile vor merge bine și dacă vom avea sus­ți­nere din par­tea Par­la­men­tu­lui, vom vedea”, a punctat șeful interimar al Procuraturii Generale.

Interviul integral poate fi citit aici.

Anticoruptie.md
28/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii